Mozaik

Ilyen lenne a Föld óceánok nélkül

Egy videóban a NASA tudósai megmutatják nekünk a bolygó felszínének háromötödét, amit nem látunk.

Bár manapság inkább az a kérdés foglalkoztatja az embereket, vajon hogyan nézne ki a Föld, ha az összes jég megolvadna, érdekes ugyanakkor belegondolni abba is, mi lenne, ha hirtelen az összes óceán eltűnne.

Ez természetesen nem következhet be hirtelen, hiszen meghatározott mennyiségű víz van a bolygónkon, ami különböző fázisokban különböző helyre mozog, írja a Treehugger.

2008-ban a NASA fizikusa és Horace Mitchell animátor készített egy videót, amely megmutatta, hogy nézne ki a bolygó, ha az összes óceán hirtelen eltűnne. Ezt a videót frissítette a közelmúltban a NASA volt tudósa, James O’Donoghue.

Lelassítottam a videó elejét, mivel meglepő módon sok tenger alatti terület azonnal felbukkanna az óceán eltűnésének első tíz méterénél

– mondta O’Donoghue.

A víz eltűnésével több lehetőség nyílna meg, ideértve a szárazföldi hidakat is, amelyek az emberek számára lehetőséget biztosítanának más kontinensek elérésére.

Az animáció a tengerszint csökkenését szimulálja, amely fokozatosan feltárja a részleteket. A tengerszint csökkenésekor a kontinentális talapzat azonnal megjelenik. Leginkább 140 méter mélységben láthatóak, kivéve az északi-sarkvidéki és az antarktiszi régiókat, ahol az óceán közepén lévő gerincek 2000–3000 méter mélyen jelennek meg

– magyarázta a tudós.

A videón megfigyelhető, hogy 6000 méternél az óceán fenekének nagy része már látható, de további 5000 méterre van szükség, hogy teljesen “üres legyen.”

Ez az animáció megmutatja, hogy az óceánfenék geológiai szempontból ugyanolyan változó és érdekes, mint a kontinensek

– mondta O’Donoghue.

Kiemelt kép: Youtube.com

10+1 riasztó tény, hogyan teszi tönkre a klímaváltozás az emberi testet
A kutatások szerint az öt év alatti gyerekek egészségét terheli meg legjobban a klímakatasztrófa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik