Mozaik

Védett természetvédelmi terület lett a Madarasi Marhajárás

Sor került a hivatalos avató ünnepségre, természetvédelmi terület lett Felső-Bácska egyik legfontosabb természeti területe.

A tavaszi hérics virágzása idején került sor a hivatalos avató ünnepségre, melyen felavatták és kihelyezték a hatósági táblát a Madarasi Marhajárás természetvédelmi területre 2019. március 27-én. A terület a közelmúltban került természetvédelmi oltalom alá.

Virágok szeretetétől a kerti tóig: ilyen egy hobbikertész virágzó oázisa
Karnai Árpád hobbikertészként varázsolt valódi oázist a kertjébe.

A Madarasi Marhajárás a Felső-Bácska egyik legfontosabb természeti területe. A közel 44 hektár kiterjedésű ősgyep egyike az Alföld csupán néhány pontján fennmaradt sztyepprétjeinek, legfontosabb természeti értékeit a természetközeli állapotú gyepi életközösségek, köztük különösen a löszpusztarétek, a homoki sztyepprét és a löszpusztarét átmeneti életközösségek, mocsárrét-maradványok jelentik.

A Natura 2000 hálózat részét képező Madarasi Marhajárás gyepe a rajta átfolyó Kígyós-főcsatornának köszönhetően változatos élőhelyi feltételeket biztosít az élővilág számára. A Marhajárás elnevezés a szarvasmarhával folytatott legeltetésre utal, amely 2004-ben szűnt meg, 2008 óta juhokkal legeltetnek itt

– emelte ki Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

A terület botanikai értékei régóta ismertek a szakemberek körében. Ezek közül kiemelkedő a több mint egymillió tőből álló tarka sáfrány állomány és a mintegy 8000 tőből álló tavaszi hérics populáció. Itt élő védett növényfaj még a sokvirágú habszegfű, a selymes boglárka és a kései pitypang. Ugyan nem védettek, de a Bácskai löszös síkság jellegzetes növényzetét képező taréjos búzafű, magas kígyószisz, szürke galaj és jakabnapi aggófű szintén megtalálható.

Zoológiai értékekben sem szűkölködik a természetvédelmi terület. Megfigyelhető a sisakos sáska, az óriás tőrösdarázs, a szongáriai cselőpók. Rendszeresen költ itt a füleskuvik, a búbos banka, a gyurgyalag, a szalakóta, a kis őrgébics, az erdei fülesbagoly és a parlagi pityer.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park
Tavaszi hérics – Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park
Tavaszi hérics – Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

További természetvédelmi cél, a területen egykor feltételezhetően vagy biztosan fellelhető, de jelenleg nem megtalálható, természetvédelmi szempontból jelentős védett gerinces állatfajok (pl. délvidéki földikutya, ürge) optimális életfeltételeinek biztosítása.

A természetvédelmi terület Madarastól délre található, gyalogosan szabadon látogatható.

Kiemelt kép: Kiskunsági Nemzeti Park

5 naposan pózoltak a világ legcukibb bárányai
Rudi és Rubin köszönik, jól vannak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik