Ritka és értékes madár tűnt fel az alföldi pusztaságban

A kígyászölyv természetvédelmi értéke egymillió forint.

Szeptember 4-én, a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén egy kígyászölyvet figyeltünk meg. Ez a ragadozó madár meglehetősen ritka vendég errefelé, írta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A Cserebökényi pusztákon 2008-ban, június közepétől szeptember közepéig rendszeresen megfigyeltünk egy példányt. Ezt követően 2018-ig évente láttuk a fajt. Az utóbbi hat évben csak két előfordulása volt ismert. Természetesen a vonuló kígyászölyvek átrepülhettek Cserebökény felett, akár le is szállhattak egy kis időre, a speciális táplálékigényük miatt azonban tartósan nem maradtak

– részletezték, és kiemelték miszerint, az idén szeptember 4-én megfigyelt fiatal madár egy öntözőcsatorna partján került szem elé. Egy száraz fa csúcsán ült, majd a közeli puszta felett forgolódott, később pedig visszatért egy kiülőpontra.

A kígyászölyv hazánk ritka költőfaja.

Elsősorban a középhegységeinkben költ, de néhány pár a Kiskunságban is megtelepedett. A dél-alföldi pusztákon a költési időszak után kóborló, majd augusztus második felétől szeptember végéig vonuló példányokkal találkozhatunk.

Egy igazi táplálékspecialista.

Főként kígyókkal és más hüllőkkel, esetenként kisemlősökkel táplálkozik. A vonulás időszakában – megfelelő táplálkozási terület esetén -, ugyanazokon a kiülőfákon találhatjuk meg. Akár kétméteres erdei siklót is képes elejteni.

Természetvédelmi helyzete.

A kígyászölyv természetvédelmi oltalom alatt álló, fokozottan védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 1.000.000 forint.

Kapcsolódó
Olyan harcias látogatóra bukkant a természetvédelmi őr a kertben, hogy ő is meglepődött
A haris lakott területen való előkerülése azért is érdekes, mert egy rejtett életű, emberkerülő fajról van szó.