Bakonyi lankákon kanyarog az év erdei kerékpárútja

Szoros volt a verseny az első helyért.

Az Országos Erdészeti Egyesület Erdőfeltárási Szakosztálya – együttműködve a Erdei Sportok Szakosztállyal – pályázatán Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját keresték.

A pályázat alapvető céljának a környezettudatosság javítását, az egészséges életmód népszerűsítését, az erdei kerékpározásra ösztönzést tűzték ki, rámutatva, hogy az erdőgazdálkodással, úthálózat fejlesztésével és az útfenntartással összefüggő feladatok szervezése és végrehajtása folyamatos munkát igényel az erdőt kezelők részéről.

Szavazni az Országos Erdészeti Egyesület Facebook oldalán lehetett, ahol október 1-jén közzétették a végeredményt.

Hatalmas nagy versenyben a Bakonyerdő Zrt. kezelésében álló, Farkasgyepű-Bakonybél között húzódó útszakasz nyerte a 2024-es Év erdei kerékpárútja versenyt! Itt szeretnénk gratulálni a második helyezett Tormafölde-Kiscsehi útvonalnak is, ami nagyon minimális szavazattal maradt csak le

– írták a posztban.

Amit a győztesről tudni érdemes

A Bakony-hegység legmagasabb részének, az úgynevezett Öreg- vagy Magas-Bakonynak a megismerésére hívogat a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő, 1968-tól kialakított 15 km hosszú erdei feltáróút.

A volt erdei kisvasutak helyén létesített utakon kellemesen lehet kerékpározni. Az útvonal sorompóval lezárt, ezért nincs rajta autós forgalom, biztonságosan használható. Elején és végén aszfaltos a burkolata, de a többi szakasz is jól karbantartott, kötött, murvázott.

Szintemelkedése csekély. A hamarosan kialakításra kerülő Horizont országos kerékpárút-hálózathoz csatlakozik. Nagy részben bükkös állománnyal fedett, így nyári nagy melegben is kellemes rajta kerékpározni. Több elágazási lehetőség miatt számtalan csodás látnivaló fedezhető fel, így például a Magyar-forrás, Erdő kápolnája, Pénzlik-barlang, Csillagda, Monostor, Bakonyi Erdők Háza, bakonyi Gyilkos-tó.

Kapcsolódó
Magyarországon is létezik Gyilkos-tó, mégis kevesen ismerik szépségét
Bakonybél közelében létezik egy tó, mely szépségében, hangulatában vetekszik a hargitai Gyilkos-tóéval.