Virágzó vidékünk

Kísérteties látvány a befagyott bakonyi Gyilkos-tó

Pleszinger László
Pleszinger László

Hazánk szívében, a Bakonyban, Bakonybél közelében is létezik egy tó, mely szépségében, hangulatában vetekszik a hargitai Gyilkos-tóéval. A Hubertlaki-tó, vagy más néven bakonyi Gyilkos-tó mesés szépségét csak kevesen ismerik az országban, pedig aki egyszer ellátogat a partjára, az örökre az emlékezetébe vési.

Így tett Pleszinger László, a Sokszínű Vidék olvasója is a napokban, aki páratlan felvételeken örökítette meg a tó téli arcát.

Az elmúlt napok hűvösebb időjárásának köszönhetően a bakonyi Gyilkos-tó befagyott, a havas partszakasszal együtt pedig egészen egyedi, már-már félelmetes hangulatot keltett.

A képre kattintva galéria nyílik.

Galéria
Pleszinger László

A tó eredetileg vaditatónak készült. 1980-ban mesterségesen, gáttal eltorlaszolták a Hamuházi-séd forrásai által táplált víz útját, hogy az majd lassan feltölti a kijelölt helyet, itatva az állatokat, ám a feltöltődés a vártnál sokkal gyorsabban megtörtént, elárasztva a környező területet. Így most a mesterséges gáttal elzárt völgyben ott a tó, amelynek népi neve az erdélyi Gyilkos-tóra való hasonlósága miatt lett bakonyi Gyilkos-tó. Vízéből égerek nyújtóznak, megtörve a víztükröt.

A bakonyi Gyilkos-tó megközelíthetőségéről itt írtunk korábban bővebben.

Kapcsolódó
Rejtélyes arcát mutatja Magyarország Gyilkos-tava
A Bakonybél közelében található tó szépségében vetekszik hargitai párjával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik