Megkezdődött a daruvonulás, már 135 ezer madár éjszakázik a Hortobágyon

A tapasztalatok alapján a vonulási csúcs október következő 1-2 hetében várható.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) Természetvédelmi Őrszolgálata és a régió tapasztalt madármegfigyelői immár 1994 óta végzik folyamatosan az őszi Hortobágyon átvonuló darvak mennyiségének lehető legpontosabb becslését, azaz idén jubileumot ünnepelmek.

szilágyi attila/hnpi

A 30 éve heti rendszerességgel, egységesen gyűjtött adathalmaz európai viszonylatban is egyedülállónak tekinthető. A három évtized alatt felhalmozódott információ alapján igen jó képet alkothatunk arról, hogy miként vált alig egy emberöltő alatt a HNPI a faj szempontjából kulcsfontosságú őszi pihenőhellyé, olyannyira, hogy nincs még egy ismert régió a Földön, ahol a daru (Grus grus) csapatai ilyen nagy számban és ennyire hosszan időznének az őszi vonulásuk során.

2024-ben a Hortobágyon átnyaraló – főleg ivaréretlen egyedekből álló – madarakhoz még javában a kánikulai időszakban érkeztek meg az első, fiókás családok a Hortobágy térségébe.

szilágyi attila/hnpi

A faj tradicionálisan használt éjszakázóhelyein, csütörtökönként végzett szinkronszámlálások tanúsága alapján kijelenthető, hogy a gyülekező madarak száma szeptember hónap során csak csekély mértékben emelkedett, a vonulás dinamikája a tőlünk északabbra található költőhelyek nyugodt időjárási viszonyai miatt nem volt erőteljes, azaz a madarak tömeges, szembeötlő vonulása még nem indult meg.

Szeptember végéhez közeledve a skandináv-balti térségben az időjárás változékonyabbá vált, amely maga után vonta a faj vonulási mozgalmának látványos erősödését hazánkban. A 2024. október 3-án tartott szinkronszámlálás során a HNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai már több, mint 135000 madarat számoltak a faj által használt éjszakázóhelyeken.

szilágyi attila/hnpi

A korábbi évek trendjébe illeszkedik ez az időzítés a faj részéről. A tapasztalatok alapján a vonulási csúcs október következő 1-2 hetében várható, a további hetek felmérései során lesz pontos válasz arra, hogy 2024-ben miként alakul a daru őszi vonulási mozgalma a HNPI területén.

Kapcsolódó
40 ezer daru társaságában éjszakázott a Hortobágyon
Az érzés olyan, mintha egy másik bolygón járnánk: valóságos csoda, csodás valóság.