Virágzó vidékünk

Hogy számolták össze a 194 750 darut a Hortobágyon?

A darukord megdőlt, de hogy jött ki ez a szám?

Hetente tartanak szinkronszámlálást a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai, ez alapján 194 750 daru tartózkodott egyszerre a területen október közepén. Azóta már csökkent a darvak száma, október utolsó hetében 160 530 példányt számláltak.

Hogyan lehet ilyen óriási mennyiségű madarat megszámolni?

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai a szezonban folyamatosan figyelemmel kísérik azokat a tradicionális helyeket, ahol a darvak rendszeresen éjszakáznak. Ezek rendszerint sekély vizű élőhelyek, melyek lehetnek lecsapolás alatt álló halastómedrek, szikes mocsarak vagy éppen ökológiai vízpótlás miatt elárasztott pusztarészek: egykori erek, medrek. A darvak napi ritmusa során az éjszakázó helyre berepülő darvakat, vagy a hajnalban a vízen tartózkodó, vagy a napkelte körül kirepülő madarakat számolják meg.

Valójában ez a számolás a matematika nyelvén becslést jelent – közölték a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán. A gyakorlatban megszámolnak egy egységnyi mennyiségű madarat, például 10 egyedet, majd ezen mennyiség térbeli elhelyezkedését rávetítik a csapat további részeire. Igy ezzel a módszerrel a többszázas vagy ezres nagyságrendű csapatok is gyorsan megszámlálhatók.

Ennek a módszernek természetesen van valamennyi hibaszázaléka, viszont mivel évtizedek óta ugyanazokon a helyeken, ugyanolyan eszközökkel, ugyanazon metódus alapján végzik, ez egy nagyjából állandó szám, körülbelül 10%, amely a hasonló biomonitoring módszerek sorában kiválónak számít.

Drónnal is készítenek felvételeket a madárcsapatról, majd a fotók alapján számolják végig az egyedeket.

Idén jók voltak a feltételek a számoláshoz, korábban volt, hogy viharos szél, köd és eső nehezítették a munkát.

Kapcsolódó
Megdőlt a darurekord a Hortobágyon
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata immár három évtizede végzi a Hortobágyon az őszi vonulási időszakban itt tartózkodó darvak számolását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik