Életmód

Drónok is segíthetik a vízimentést a Balatonon

Facebook/4iG Nyrt.
Facebook/4iG Nyrt.
A vízimentésre is használható technológia mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokkal is kiegészülhet majd.

Életmentésre alkalmas, drónos technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai, a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams a Balatonon – írta meg az Infostart.

Egy szimulált vészhelyzet során mutatták be a Rotors&Cams ipari alkalmazásokra fejlesztett, nagy teherbírású drónjának vízimentésre felhasználható lehetőségeit.

A bemutató során egy bajba jutott vitorlást és személyzetét közelítette meg a drón, amely egy mentőmellényt is szállított, amit a vészhelyzet felé közeledve leoldott magáról, így juttatva el azt a segítségre szorulónak. A mellény kioldásának pillanatában az abba épített IoT-szenzor vészjelzést küldött egy motorcsónakos mentőcsapatnak, továbbítva a mentőeszköz pontos lokációját, hogy a mentőcsapat azonnal a bajbajutott mentésére indulhasson.

Az Internet Hungary-n bemutatott, vízimentésre is használható technológia a jövőben kiegészülhet mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokkal, amelyek a mindennapos mentési és vízi ügyelet során kiszűrhetik a vélt veszélyhelyzetekből a valóban cselekvést igénylő szituációkat, majd riaszthatják az illetékeseket, ezzel jelentősen megkönnyítve az életmentők dolgát.

Kapcsolódó
Helikopterről ugrottak a rendőrök a Balatonba
Vízből mentési gyakorlatot tartottak a Készenléti Rendőrég egységei, valamint a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai Zamárdiban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik