Életmód

Kölcsönzősök a vízimentők több balatoni strandon

MTI/balogh zoltán
MTI/balogh zoltán
A Balatonon vannak olyan önkormányzatok, ahol nem tudják kigazdálkodni, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) lásson el vízimentési feladatot a strandon, ezért kerestek képesítéssel rendelkező más vállalkozásokat.

A Sonline számolt be arról, hogy évről évre kevesebb balatoni strandon látnak el szolgálatot a VMSZ munkatársai. Két évvel ezelőtt még 61, tavaly 54 helyen voltak, idén viszont már csak 34 fürdőhelyről kaptak megbízást. Vélhetően azért is vannak kevesebb helyen, mert jelentősen megdrágult a szolgáltatás.

Druskóczi Tünde, Balatonberény polgármestere a lapnak elmondta, az önkormányzat tavaly még két helyre rendelt vízimentőket, idén azonban már csak a közösségi strandra. A két vízimentő reggel 8 órától este 6 óráig dolgozik. A tíz órás műszak naponta, fejenként 33 ezer 950 forint plusz áfába kerül a polgármesteri hivatalnak. A település több mint hatvan napra kérte a szolgáltatást a VMSZ-től, amiért több mint 5 millió forintot kell fizetniük.

Druskóczi Tünde kiemelte, a VMSZ tavalyhoz képest 30 százalékkal emelt a tarifán, ami megterhelő a település számára. Ezért is emelték meg a felnőtt strandbelépő árát 900-ról 1 200 forintra. A polgármester hozzátette, a közösségi strandon egy medence is működik. Oda azonban speciális tudású szakemberre van szükség, akinek magasabbak a költségei, mint egy normál vízimentőnek. Ezért úgy döntöttek, hogy a medence mellé nem a VMSZ-től szereznek dolgozót, hanem helyben keresnek megfelelő végzettségű embereket, akiket sikerült is megtalálniuk.

Balatonföldváron Holovits Huba, a település polgármestere elmondta, azt a tájékoztatást kapták a vízimentőktől, hogy kevés a rendelkezésre álló szakember, ezért nem tudnak senkit sem biztosítani a nyárra.

Holovits Huba hozzátette, emiatt a Keleti és a Nyugati strandon a vízimentő-képesítéssel rendelkező sportszerkölcsönzősök látják el a napi szolgálatot. 

Balatonbogláron a központi Platán strandon dolgoznak a VMSZ munkatársai. Mészáros Miklós polgármester a lapnak elmondta, a vízimentő-szolgáltatás sokmilliós díját az idei évtől a parkolójegy-bevételből is finanszírozzák. Fonyódon tavaly még három helyen, idén viszont már csak kettőn, a bélatelepi és a városi strandon dolgoznak a VMSZ vízimentői.

Hidvégi József, a balatoni város elmondta, hogy június 15-e és augusztus 31-e között majdnem 3 millió forintba kerül strandonként a vízimentő-szolgáltatás, ráadásul a dolgozóknak szállást is kell biztosítaniuk. A fonyódi polgármester hozzátette, a Panoráma strandon idén a vízibicikli-kölcsönzős látja el a vízimentői feladatokat.

Kapcsolódó
Vízimentők tanácsai: így strandoljunk biztonságosan
A fürdésnek, strandolásnak vannak szabályai, amiket érdemes a biztonság miatt betartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik