Európai Örökség Díjat kapott két erdélyi templom

Bukarestben adták át az elismeréseket.

A dél-erdélyi Szászalmád (németül Almen, románul Alma Vii) felújított evangélikus erődtemploma nyerte el a közönségdíjat az Európai Örökség Díj idei kitüntetettjei közül – írta az MTI.

A helyi közösség számára turisztikai bevételt jelentő szakszerű felújítást az erdélyi szász építészeti örökség megmentését szívügyének tekintő Károly brit király által létrehozott Mihai Eminescu Alapítvány végezte.

Az Europa Nostra idei 26 kitüntetettje közül a közönségszavazatok sorrendjében a Hegyi-Karabahból elmenekült örmények kulturális örökségét ápoló, oktatási kategóriában díjazott Terjan Oktatási Központ került a második helyre, a harmadik az örökségmegóvás kategória másik romániai kitüntetettje, a Kolozsvár főterén álló, teljeskörűen felújított Szent Mihály-templom lett.

wikimedia commons

Az Európai Unió örökségvédelmi kitüntetéseit az Europa Nostra-díjakat öt különböző kategóriában osztották. Kilenc díjat az örökségmegóvás és adaptív újrafelhasználás, egy díjat a kutatás, öt díjat az oktatás, képzés, képzésfejlesztés, hetet az örökségvédelem tudatosítása és a polgárok bevonása elismeréseként osztott ki, négyet pedig a magánszemélyek és szervezetek örökségvédelmi munkája elismeréseként .

Kolozsvár 14. századból származó gótikus öröksége, a Szent Mihály-templom is megkapta a rangos elismerést. Az utóbbi három hónapban 115 ezer látogató kereste fel az Európa Nostra-díjjal kitüntetett templomot.

Kapcsolódó
Európából egyedüliként került világranglistára Erdély ékszerdoboza
A Travelers’ Choice Awards Best of the Best címmel az utazás legmagasabb szintű kiválóságait ismerik el.