Virágzó vidékünk

Beindult a forgalom a Maros 19. századi vashídján

turismlipova.ro
turismlipova.ro
Miután befejezik a felújítást, teljes szélességében használható lesz a patinás létesítmény, de csak gyalogosan.

Megnyitották a felújítás alatt lévő lippai vashíd egyik oldalát a gyalogos forgalom számára – írta az Aradi Hírek.

Az emblematikus vashíd a település első állandó közúti hídja, 1896-ban épült, és 144 méter hosszú. Korábban pontonhíd szolgált az átkelésre a Maroson.

A vashidat 2003-ban lezárták az autós forgalom előtt, 2019-ben pedig biztonsági okokból a gyalogos forgalmat is kitiltották róla. Közben 1991 és 1999 között 500 méterrel nyugatabbra megépült a jelenleg használatos négysávos híd.

Megcsúsztak a munkálatokkal

Lippa város önkormányzata öt évvel ezelőtt pályázott vissza nem térítendő támogatásra a híd felső szerkezetének restaurálására, de a munkálatok megkezdésekor kiderült, hogy a pillérek is felújításra szorulnak. Az új műszaki terv már a tartószerkezetek kijavítását is tartalmazta. A korábban megszabott határidőt nem sikerült betartani a kivitelezés során.

turismlipova.ro

Főleg az időjárási viszonyok hátráltatták a munkálatokat. Hol a sok csapadék és az áradás jelentett akadályt, hol a nagy hőség befolyásolta a munkavégzés ütemét. A pillérek és a vasszerkezet felújítása elkészült, a végső festékréteg is rákerült, úgyhogy remélem, mielőbb átadhatjuk

– fogalmazott a portálnak Florin Pera lippai polgármester.

Jelenleg a híd egyik oldalát már használhatják a gyalogosok. Miután befejezik a munkálatokat, és használatba adják, kizárólag gyalogosok kelhetnek át rajta. A lippaiak elsősorban az idegenforgalmi vonzerejét szeretnék kihasználni az ipartörténeti műemléknek.

Elérhetővé vált a híres búcsújáróhely

A létesítmény közvetlen összeköttetést teremt a városközpont és a közigazgatásilag hozzá tartozó Máriaradna között, amely a Bánság és a Dél-Alföld legnagyobb búcsújáróhelye. Máriaradna római katolikus kegytemplomához évente 16 zarándoklatot szerveznek, Nagyboldogasszony és Kisboldogasszony ünnepén akár 30 ezren is megfordulnak a településen és környékén.

Kapcsolódó
Karcag mellett áll egy híd, ami sehová nem vezet
A Zádor-híd története évszázadokkal ezelőtt kezdődött.
Olvasói sztorik