Virágzó vidékünk

Megtalálták, honnan került szennyvíz a Balatonba

Illusztráció/Pixabay
Illusztráció/Pixabay
Hetekig folyhatott a tóba a szennyeződés.

A rossz vízminőség miatt augusztusban egy hétre bezárták Tihany somosi szabadstrandját. Ekkor így nyilatkozott a kialakult helyzetről Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője.

Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz.

A Infostart úgy értesült, hogy heteken át folyhatott a szennyeződés a tóba.  A vízben magas szintű E. coli baktériumot találtak, amely szennyvíz jelenlétére utal.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a veszprémi kormányhivatal együttműködésében lokalizálták a szennyezett víz eredetét, de hosszú ideig nem tudták pontosan meghatározni a forrást.

A napokban végül feltárták az eredetét és azonnali csőcserével orvosolták a problémát.

A HírBalaton úgy tudja, hogy a szennyezést a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) egyik sérült szennyvízfőnyomó csöve okozta, amely a volt MÚOSZ üdülő melletti, zárt ingatlan területén található. Ez az ingatlan évek óta őrizetlen, így a hibát sokáig nem észlelték, és a DRV rendszere sem mutatta ki a nyomáscsökkenést, ezért nem tudták hetekig lokalizálni a problémát.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szerint „jelenleg folyamatban van az ügy kivizsgálása, ezért pontos információk még nem állnak rendelkezésre”,

A DRV elöregedett csőrendszerének cseréje régóta aktuális téma, de eddig nem tették meg a szükséges lépéseket ezügyben.

Kapcsolódó
Vizsgálják a balatoni algaközösségeket
Egészen más algaközösségek találhatók egy erősen szennyezett, és egy jó állapotú vízben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik