Virágzó vidékünk

Meglepődhet a hangzavaron, aki rég járt Tihanyban

MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Ha valaki a nyári időszakban kirándul Tihanyban, talán meglepődik, hogy milyen hangos az erdő, mégpedig az énekes kabócáktól, írja a Turista Magazin.

A lap cikke szerint ezek a rejtőzködő, ám annál hangosabb rovarok imádják a Tihanyi-félszigetet, hiszen a meleg hegyoldalak dús lombkoronájú erdői és a balatoni táj mediterrán jellegének erősödése csak még jobban kedvez a jelenlétüknek.

Egyre több a kabóca évről évre, ezért aki régebb óta nem járt Tihanyban, meglepődhet a nyári hangzavaron.

A cikkben megjegyzik, a kabócáknak a világon 42 ezer faja él, ebből Magyarországon több mint 550 faj fordul elő, és ezen belül mindössze öt énekeskabóca-faj van. A tihanyi erdőkben ez utóbbiakból is a nagyobb testű, ezért hangosabb manna- és óriás-énekeskabócák kabócák jelentek meg.

Az énekeskabócáknál csak a hímeknek van csak hangképző szerve. A potrohukban található kitinlemezeket izmokkal mozgatva adják ki a jellegzetes hangot, ami a rovarvilágban teljesen egyedülálló. A hímek természetesen azért énekelnek, hogy felkeltsék a nőstények figyelmét.

A Balatonnál egyébként nemcsak a kabócák hangja nagy, de a külföldiek ingatlanvásárlási kedve is.

Kapcsolódó
Megjelentek a fonalas cianobaktériumok a Balatonban
Az algaközösség a nyarat tükrözi, már a fonalas cianobaktériumok is megjelentek a Balaton nyugati területein, írja legújabb Facebook-posztjában a
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik