Mozaik

Megjelentek a fonalas cianobaktériumok a Balatonban

Az algaközösség a nyarat tükrözi, már a fonalas cianobaktériumok is megjelentek a Balaton nyugati területein, írja legújabb Facebook-posztjában a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

A bejegyzés szerint a Balaton nyílt vizében a víz hőmérséklete június végére meghaladta a 25°C-ot. A tó keleti felén a tóvíz jellemzően szegényebb algákban, a nyugati végen rendre magasabb fitoplankton biomassza értékeket figyelhetünk meg.

Közölték: a fecskemoszatok mellett a tó nyugati területein megjelentek a fonalas kékalgák kora nyári képviselői, közöttük a Dolichospermum flos-aquae. A helyszínen mért algaösszetétel adatok alapján a kékalgák biomassza részesedése a tó középső és nyugati területein 40-50 % között volt, míg a tó keleti területein 10% körüli volt.

A Dolichospermum flos-aquae kékalga az elmúlt években rendszeresen nyár elején szokott megjelenni a tóban. Annak ellenére, hogy jellemzően a nyíltvízben nagy tömegben nem fordul elő, látványos – elsősorban partmenti – jelenségeket képes okozni. Szélcsendes időben ugyanis lokális algavirágzás alakulhat ki a víz felszínére emelkedett, majd az áramlási holtterekben tömegesen felhalmozódott algafonalak révén.

A szél hatására a vízfelszínen összegyűlt algák gyorsan eltűnnek, ugyanakkor más területeken újra összesodródhatnak, tették hozzá.

Kapcsolódó
Így még senki nem látott angolnát úszni a Balatonban
Nagyon furcsán mozgó angolnát filmezett le a Szigligeti-öbölben egy horgász.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik