Mozaik

Így még senki nem látott angolnát úszni a Balatonban

wikimedia commons
wikimedia commons
Nagyon furcsán mozgó angolnát filmezett le a Szigligeti-öbölben egy horgász.

Az eset még tavasszal történt, de a felvételt a közelmúltban küldte be a Magyar Haltani Társaság (MHTT) „Mit fogtam?” rovatába a horgász – írt az esetről a Pecaverzum.

 Önök szerint mi okozhatta a halnál ezt a jelenséget?

– tette fel G. Z. a kérdést a szakembereknek, akik azonban egyértelmű magyarázatot nem tudtak adni.

A hal rendellenes mozgásának oka a videó alapján nem állapítható meg, de feltételezhető, hogy egy gerincsérülés áll a háttérben

– válaszolta az MHTT.

Angolnát már 1890-ben is telepítettek a Balatonba, abban az évben 20 ezer ivadékot. Az állomány az 1961 és 1991 között zajló intenzív telepítések hatására vált jelentőssé, amikor 83 millió ivadékot engedtek szabadon. A fentebb említett ivadékmennyiség pedig biztosította, hogy a Balatonban a mai napig is jelentős mennyiségű angolnát látni, noha a tóban nem szaporodnak.

1985-ben, majd 1991-es hatalmas angolnapusztulások történtek a Balatonon, utóbbi esetben közel 400 tonna volt a veszteség.

Ezeknek a halaknak a legidősebb példányai akár 70-80 évig is élhetnek, így – bár 1991-ben megszűnt az utánpótlásuk – még sokáig eléldegélnek majd a magyar tengerben.

Bár az angolna őshonos, mesterségesen betelepített állománya a Balatonban nem kívánatos, ezért halászati engedélyünk lehetőséget ad a varsás gyérítésre

– mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) horgászati ágazatvezetője egy pár hete megjelent videóban.

A kifogott angolnákat elsősorban külföldre értékesítik, mert idehaza nincs hagyománya a fogyasztásának.

(Nyitóképünk illusztráció!)

Kapcsolódó
Kihalófélben lévő halat fogtak Békésben
Legutóbb gyerekkorában látott ilyen halat a szerencsés horgász.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik