Virágzó vidékünk

Elfújta a szél az algákat a Balaton partjáról

Varga György/MTI
Varga György/MTI
A víz jelenleg jó minőségű, fürdőzésre alkalmas.

Június elején még algásodást jeleztek a Balaton északnyugati partjainál, mára azonban bátran lehet fürödni a Balatonban, jó minőségű a víz, írja a likebalaton.hu.

A hétfői algamennyiségre vonatkozó mérések a határérték csupán tizedét jelezték. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai a mérések alapján megállapították: nincs ok az aggodalomra, a probléma csupán lokális volt.

Kapcsolódó
Ezért zöldült be a Balaton
Megvan a kiváltó ok.

Idén a megszokottól eltérően korábban jelent meg a kékalga a parti sávban, a Szigligeti-medencében, ám mára már ennek az algatömegnek semmi nyoma, sem a nyíltvízben, sem a parti sávban

– mondta a portálnak Somogyi Boglárka, algológus.

A kutatóintézet főmunkatársa azt is elárulta, hogy gyorsan melegszik a víz hőmérséklete, ami a nyár elején megjelent, a “korai” kékalgának már lehet, hogy nem kedvez, hiszen a különböző algafajoknak különböző körülmények kedveznek, de a vízben kis mennyiségben már megjelentek a nyár közepére-végére jellemző fecskemoszatok és a nyár végi kékalgák is.

Jellemzően július végén, augusztus elején szokott eljönni az algavirágzás ideje a Balatonnál. A június elején felbukkant kék algákat a partmenti sávból a szél kisodorta a nyílt vízre.

A hétfői mérés során a megengedett 50 mikrogramm/liter csupán tizedét mérték a Balatonban, így elmondható, hogy a víz jelenleg jó minőségű, fürdőzésre alkalmas.

Ez az állapot bármikor változhat, és a nagy melegben az algák akár korábban is elszaporodhatnak a szokásos július végi-augusztus eleji időpontnál. Egyelőre azonban pancsolásra és sportolásra is alkalmas a tó

– jelentette ki az algológus.

Kapcsolódó
Csak három kutyás strand van a Balatonnál
Évről évre egyre nagyobb az igény a minőségi kutyás strandok és kutyás fürdetőhelyek iránt.
Olvasói sztorik