Mozaik

Ezért zöldült be a Balaton

Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő ok.

Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka a rendkívüli algásodásnak a Balatonban, írja az MTI.

Istvánovics Vera és Honti Márk a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagjának feljegyzései szerint a mérési adatok alapján augusztus végére a klorofill koncentrációja másfélszer több volt, mint az 1982-es nagy algásodás csúcspontján.

Neked mi jut eszedbe elsőként a Balatonról?
A magyar tengerhez kapcsolódó szokásokról készült érdekes statisztika.

A mért köbméterenkénti 300 milligramm eléréséhez legalább 15 tonna foszforra volt szükség, ami csak az üledékből jöhetett, mert külső forrásból ennyi foszfor nagyjából 1 év alatt jut ide. Arra azonban, hogy
miért szabadult fel ennyi foszfor a tó üledékéből, csak további vizsgálatok adhatnak választ. A kutatók megállapítása szerint egy toxintermeléséről ismert cianobaktérium játszott szerepet döntően az algásodásban, amely ekkora mértékben még soha nem szaporodott el a Balatonban.

Az elmúlt napokban csökkent a Balaton nyugati területén az algásodás, hála a hűvösebb napoknak, a jövő nyárra az idén beindult folyamatnak köszönhetően várhatóan nagy valószínűséggel óriási árvaszúnyograjzás lesz

– mondta Istvánovics Vera. Az algaprobléma is rávilágított arra, hogy mielőbb egy összehangolt, komplex Balaton-kutatási program kidolgozására van szükség, hangsúlyozta a szakember.

Kiemelt képünket Varga Norbert készítette, a fényképész további bámulatos fotóiért látogassanak el Facebook-oldalára.

Balaton Camino: a lélek is utazik a magyar tenger körül
Nem kell feltétlenül végigsétálni az egész utat, szakaszokra is be lehet csatlakozni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik