Virágzó vidékünk

Neked mi jut eszedbe elsőként a Balatonról?

A magyar tengerhez kapcsolódó szokásokról készült érdekes statisztika.

Bár idén is rengeteg balatoni program közül lehetett választani, és az emberek egyre többet ki is próbáltak – mégis a strandolás maradt a leggyakoribb program – derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásából.

Az emberek háromnegyedének a strandolás az első, ami a Balatonról eszébe jut, a 2019-es felmérés szerint. A finom borok 20, fesztiválok mindössze 16, a biciklizés 13 és a kertmozi 11 százaléknak ugrik be a tó nevét hallva. De vajon mire derített még fényt a kutatás?

Balatoni kilátók, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a magyar tengerre
A tó körül meglepően sok kilátó épült az északi és a déli parton egyaránt.

Emlékezetes élmények

Amikor az emlékek mélyére ásunk, rájövünk, hogy a strandolásnál a legtöbb ember jóval több és maradandóbb élményeket őriz a Balatonról: a válaszadók közel háromnegyede mondta azt, hogy volt szerelemhez kötődő élménye a Balaton partján. És, hogy a negatív élményeket is említsük: a válaszadók több mint felének a dugóban utazás, 67 százalék számára az itt tapasztalt magas árak jutnak eszébe.

Északi vagy déli part?

A déli part szerelmesei többen vannak – legalábbis a most készült kutatásban 31 százalék mondta, hogy jobban szereti a sekélyebb oldalt, míg 26 százalék az északi mellett tette le a voksát, és az is kiderült, hogy a kitöltők több mint fele szívesen lenne Balaton környéki lakos.

A válaszadók fele számára egy balatoni utazás csak pár napig tart, és mindössze 10 százaléka olyan szerencsés, hogy több hetet tölt a tó közelében. A balatoni pihenését minden ötödik válaszadó saját nyaralóban, 28 százalék bérelt apartmanban, 17 százalék szállodában tölti.

Ha jó idő, akkor strand

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 67 százaléka jó idő esetén szívesen megy le a strandra, minden ötödik válaszadó szabadstrandokat, illetve a fizetős strand ingyenes időszakait keresi, számukra ez az elsődleges szempont a strand kiválasztásánál, míg 38 százalék leginkább a szállás és a strand közötti távolság alapján dönt. 28 százalék megszokott, megszeretett strandra jár vissza.

A strandválasztásnál szerepet játszik, ha tiszta, rendezett (64%), kevesen vannak (51%), sok az árnyék (38%) vagy olcsóbb a belépő (38%).

Mit lehet még csinálni?

Ha épp nem strandra vágynak, akkor a tájegységre jellemző, Balatonhoz köthető programok közül válogatnak a legtöbben: a válaszadók 45 százaléka járt már balatoni borkóstolón, 44 százalék wellness programon, 35 százalék helyi termelői piacon, 26 százalék pedig tematikus sétán vett részt. Sokan eveztek, vitorláztak is már a tavon. Az egész napos strandolás után sokan keresnek kulturális élményeket is a közelben, sokan mennek koncertre, néznek meg kiállítást  vagy moziznak.

Ha esik az eső a nyaralás alatt, akkor sincs veszve minden, sokan közeli gyógy- vagy wellnessfürdőt keresnek fel, mások kulturális programot keresnek, de szép számmal akadnak olyanok is akik rossz idő esetén a szállásukon pihennek, olvasnak.

Gyerekkel a Balatonon

A gyerekek szórakoztatása fontos eleme a nyaralásnak. A szülők igyekeznek érdekes, értékes programokat keresni a gyerekeknek. A legnépszerűbb a kalandpark, ahol a kitöltők fele már járt, 41 százalék állatsimogatóba, minden harmadik válaszadó pedig strand által szervezett programra vitte már gyermekét.

Étterem csak ajánlásra

Fontos kérdés nyaraláskor, hogy hol és mit együnk, főleg annak tükrében fontos ez, hogy a válaszadók 67 százaléka tapasztalt már irreálisan magas árakat. Legtöbben a szálláshoz közeli éttermeket fedezi fel, a válaszadók 44 százaléka 5 kilométernél többet nem is akar megtenni egy jó étkezésért.

A csalódások elkerülése, és a pénztárca kímélése miatt viszonylag sokan a szálláshelyen főznek, de sokan esznek a strandon vagy épp visznek magukkal szendvicseket. Éttermet a helyiek ajánlása (23%) és az internetes értékelések (33%) alapján választanak legtöbben, sokan pedig a már bevált törzshelyre járnak.

Egy biztos, szeretjük a Balatont, s aki oda téved, biztosan talál magának kedvére való élményeket.

Kiemelt kép: Facebook

Reneszánszukat élik a Balaton északi partján a kertmozik
A közönség a zenés filmek mellett legjobban a családi filmeket, és vígjátékokat szereti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik