Az eredeti makói hagyma termesztése visszaszorult, a városban és környékén már csak néhány család foglalkozik vele. Az idén szeptemberben rendezett helyi hagymafesztiválon is csak mutatóban lehetett látni belőle, írta a Délmagyar.
A makói vöröshagymát alapvetően a dughagymatermesztéssel lehet összefüggésbe hozni és ennek jelenlegi területe becsülhetően száz hektár alatt van
– tájékoztatta a portált Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense.
A szakember szerint a hanyatlás oka a drága szaporítóanyag, illetve hogy a piac nem fizeti meg a drágább termelési költségeket, kivéve egy-két feldolgozóipari szereplőt.
Vass Gábor, a makói székhelyű Csanád és Térsége Gazdakör elnöke úgy tudja, száz hektár körüli lehet az eredeti makói vöröshagyma területe a városban és környékén.
Már csak néhány olyan család foglalkozik vele, amelyik ezt szívügyének tekinti
– mondta, hozzátéve: miután bejöttek a magról vetett külföldi fajták, amelyek három- vagy akár ötször annyi termést is képesek hozni, kiszorult a három év alatt termelhető itteni változat. Ez ugyan beltartalmi értékeiben és ízében gazdagabb, ezt azonban például a multik nem igazán hajlandóak megfizetni.
Vass Gábor szerint, aki maga is termeszt vöröshagymát, van esély a folytatásra.
Szerintem ha nem is nagy területen, de egy viszonylag szűkebb, igényes vevőréteget kiszolgálva továbbra is fennmaradhat a makói vöröshagyma
– vélekedett.
Úgy tudja, ennek érdekében folyik egy brandépítő munka is, aminek köszönhetően a vásárló biztos lehet abban, hogy valódi, eredeti fajtájú, helyben termesztett makói vöröshagyma kerül a kosarába.
https://www.delmagyar.hu/helyi-gazdasag/2024/10/makoi-hagyma-vegleg-eltunik