Fogy a remény a makói hagyma megmentésére

Már csak néhány olyan család foglalkozik vele, amelyik ezt szívügyének tekinti.

Az eredeti makói hagyma termesztése visszaszorult, a városban és környékén már csak néhány család foglalkozik vele. Az idén szeptemberben rendezett helyi hagymafesztiválon is csak mutatóban lehetett látni belőle, írta a Délmagyar.

A makói vöröshagymát alapvetően a dughagymatermesztéssel lehet összefüggésbe hozni és ennek jelenlegi területe becsülhetően száz hektár alatt van

– tájékoztatta a portált Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense.

A szakember szerint a hanyatlás oka a drága szaporítóanyag, illetve hogy a piac nem fizeti meg a drágább termelési költségeket, kivéve egy-két feldolgozóipari szereplőt.

Vass Gábor, a makói székhelyű Csanád és Térsége Gazdakör elnöke úgy tudja, száz hektár körüli lehet az eredeti makói vöröshagyma területe a városban és környékén.

Már csak néhány olyan család foglalkozik vele, amelyik ezt szívügyének tekinti

– mondta, hozzátéve: miután bejöttek a magról vetett külföldi fajták, amelyek három- vagy akár ötször annyi termést is képesek hozni, kiszorult a három év alatt termelhető itteni változat. Ez ugyan beltartalmi értékeiben és ízében gazdagabb, ezt azonban például a multik nem igazán hajlandóak megfizetni.

Vass Gábor szerint, aki maga is termeszt vöröshagymát, van esély a folytatásra.

Szerintem ha nem is nagy területen, de egy viszonylag szűkebb, igényes vevőréteget kiszolgálva továbbra is fennmaradhat a makói vöröshagyma

– vélekedett.

Úgy tudja, ennek érdekében folyik egy brandépítő munka is, aminek köszönhetően a vásárló biztos lehet abban, hogy valódi, eredeti fajtájú, helyben termesztett makói vöröshagyma kerül a kosarába.

Kapcsolódó
Hagymatermesztők életéről mesélnek a makói skanzen különös tárgyai
A hagymásház mellett több különleges építmény is sétára csábít a makói József Attila Múzeum udvarán.

Hungarikum és eredetvédelem

A makói vöröshagyma 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, 15 esztendeje pedig európai uniós eredetvédelmet kapott a makói tájkörzetben, a megfelelő technológiával termesztett, eredeti fajtájú makói vöröshagyma.

https://www.delmagyar.hu/helyi-gazdasag/2024/10/makoi-hagyma-vegleg-eltunik