Életmód

Jótékony gyógynövényes fürdők megelőzésre és betegségre

A fürdés az ősidőkben gyógytényező volt.  A törvények kötelezővé is tették a fürdést. Már akkor tudták: jobb a betegséget megelőzni, mint kezelni azt.

Mit kell tudni  a gyógynövényes fürdőről?

Fürdő készítéséhez megtöltjük a kádat  meleg vízzel. Illóolajos fürdőnél a víz hőmérséklete ne legyen több 32 C foknál, máskülönben gyorsan elpárolognak az olajok. Előfordulhat, hogy az eszencia nehezen oldódik fel a vízben. Ilyenkor az olajat elkeverhetjük egy kanál tejben, alkoholban, mandulaolajban vagy egy kanál búzacsíra olajban, amely nagyon megfelelő a regeneráló fürdők esetében. Ha habfürdőt szeretnénk venni, az illóolajat hozzátehetjük egy kis semleges kémhatású folyékony szappanhoz, majd az egészet beleöntjük a kádba, és egy kicsit megkevergetjük a vizet, hogy az olaj és a szappan jól oldódjon benne.

A víz hőmérséklete a fürdő típusától függően az alábbiak szerint alakulhat:

  • erősítő fürdő – 18-24 C fok
  • nyugtató fürdő – 24-30 C fok
  • álmosító és ellazító fürdő, amely javasolt a fájdalmak enyhítésére: 30-32 C fok.

Ha ennél magasabb hőmérsékletű a fürdővíz, akkor elbágyaszt: ami főleg a terhes kismamákat, a magas vérnyomásban szenvedőket, a szívbetegeket és a visszérbetegekre lehet káros.

Sok gyógynövény a bőrön keresztül is hatékonyan fejti ki hatását

Fenyőfürdő

A természetben rejlő minden erőt fel kell ismernünk, és testi, lelki erőnk szolgálatába kell állítanunk. Az összes fenyőfajták (vörös-, boróka-, jegenyefenyő) kivonatait, rügyeit, ágacskáit megfőzzük és a száradékot öntjük a meleg fürdőhöz. Ezeket a fürdőket elsősorban idegbántalmaknál az idegek megnyugtatására és erősítésére használjuk, úgy hogy a meleg fürdőket hetenként 2-3-szor adagoljuk.

  • Köszvény és krónikus reumánál, izület és izomfájdalmaknál, melyek reumás megbetegedésre engednek következtetni, kitűnő hatásokat lehet elérni meleg teljes-fenyőfürdővel.
  • Csontgyulladásnál és más csont megbetegedésnél ugyancsak a meleg fenyőfürdőkkel támogatjuk a betegség javulását. Nemcsak egész, hanem részfürdőket is készíthetünk, amikor egyes testrésznek meleg fürösztését végezzük, lábak, lábujjak, kar, kézfej reumatikus fájdalmainál.
  • Tüdő és légzőszeri megbetegedéseknél a különböző fenyőféléket apróra vágjuk, és 4-5 perc forralás után gőze fölé hajolunk. ( Vigyázzunk a forrázás veszélyeire! ) A kezelést kiegészíthetjük fenyőszirup fogyasztásával.

Zsúrlófű-fürdő

Bármennyire mostohán kezelt növény is a zsurló, egyike a legértékesebb gyógynövényeinknek.

  • Teljes fürdőt vesebetegségnél használhatjuk. A fürdővízbe öntsük az előzőleg elkészített teát, és 20 percig fürödjünk benne. Egy kád vízhez 10 dkg gyógynövény szükséges, amit előzőleg főzzünk meg teaként.
  • Hólyag-, vese-, epekő és homok problémáknál és ezeknél fellépő görcsöknél hatásos ülőfürdőt készíthetünk belőle 10-15 perces időtartalommal.
  • Köszvényes csomókat és duzzadásokat a lábon, kézen meleg zsurlófürdővel gyógyíthatunk.
  • Gyomorbántalmaknál, epegörcsnél forró borogatással megnyugtató eredményt lehet elérni.
  • Lábduzzanatokra, gyulladásos tyúkszemre, hallási zavaroknál és fülbajnál, csontbajoknál eredményt érhetünk el zsurló melegkötésekkel. Ezeket a borogatásokat, kötéseket 2-3 óránként cseréljük Látszólagos rosszabbodás esetén elégedjünk meg a borogatással.
  • Az orr-, torok-, gége-, szájbajoknál, fülkimosásra, foghús betegségeknél, úgyszintén torok és garat gyulladásnál a belőle készült főzet vagy forrázat igen jótékony hatású.
Fotó: slavorum.com

Kamillafürdő

Sokoldalú felhasználású növény, egyetlen házipatikából sem hiányozhat. Felhasználásának praktikáiban a Timcsi gyógynövénykert segített.

  1. Kamillás egész fürdőt készítsünk kiütéstől megviselt bőrre.  Egy egész fürdőre 10-15 dkg teát forró vízzel leforrázunk és 10 percnyi állás után a megszűrt teát az elkészített meleg fürdőhöz hozzáadjuk.
  2. Ha a csecsemőket szél- és bélgörcsök zavarják, akkor naponta alkalmazott fürdőhöz kamilla forrázatot tegyünk. A kamillafürdő mindenképpen pótolja a szénapolyva-, zabszalma- és fenyőfürdőket.
  3. Elhanyagolt sebeknél fájdalomcsillapító és sebet tisztító. Igen jótékonyan hatnak a fagyos daganatra és fagyos testrészre alkalmazott kamillafürdők.
  4. Gyulladásra, gennyesedő sebre gyors és biztos érlelő hatású a kamillakötés.
  5. Kötőszövet-hártya gyulladásnál kamillateából készült borogatásokat és mosásokat végezzünk.
  6. Fülfájdalmaknál kamilla-zacskókat melegen alkalmazunk, amilyen melegen csak elbírja a beteg. Ha hirtelen kis zsákot nem tudunk készíteni, úgy a sűrű lenvászon ruhán átszűrt teamaradékot összegöngyölve, melegen felkötjük a fülre.
  7. Felfúvódásnál, kólikánál, bél- és hasfájdalmaknál a meleg kamilla-kötés elsőrendű hatású.
  8. A kamilla gőze fülfájdalom, gennyesedő középfülgyulladás eseteiben jó eredményű.
Nagyszüleink modern csodafegyvere: a keserűsó
Az epsom só, vagy, ahogy nagyszüleink nevezték a keserűsó, számos kultúra csodaszere sok száz éve. Számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik és felhasználási módjainak száma is rendkívüli.

Illóolajok hatása fürdés esetén

Az illóolajokat tejes fürdéshez, vagy egyes testrészek lemosásához is használhatjuk: például láb-, illetve kézmosásra, áztatás után. A lábfürdő – túl azon, hogy nagyon jól relaxál – különösen hasznos, ha alsóvégtagi panaszunk van.

Ismét jó formában

A nap végére javasolt keverék, hogy elmúljon a fáradtságunk és feltöltődjünk energiával.

Férfiaknak

Hozzávalók: 3 csepp menta, 3 csepp rozmaring, 3 csepp bazsalikom. Epilepsziában szenvedők esetében a rozmaringot célszerű kakukkfűvel helyettesíteni.

Nőknek

Hozzávalók: 3 csepp petit-grain, 3 csepp ilang-ilang, 3 csepp menta.

Felejtsük el a reumás fájdalmakat

Hozzávalók: 4 csepp rozmaring, 4 csepp babér, 2 csepp kamilla.

Merüljünk bele a meleg vizes kádba (30-32 C), és dörzsölgessük meg legfájóbb tagjainkat. A rozmaring és a babér reumaellenes hatást fejtenek ki, a kamilla, pedig csökkenti a fájdalmat. Ugyanezzel a keverékkel meleg borogatást is készíthetünk, helyi alkalmazásra (az adagokat felezni kell).

Fontos: a terhesség alatt kerülni kell a babért és a rozmaringot (ez utóbbi az epilepsziások számára is tiltott illóolaj). Ugyanez a hatás elérhető 4 csepp erdei fenyő, 4 csepp kamilla, vagy 3 csepp koriander és 4 csepp levendula használatával is.

Ütések és zúzódások

Hozzávalók: 2 csepp levendula, 2 csepp kamilla, 1 liter hideg víz.

Zúzódás esetén a kicsavart gézt a fájó területre kell helyezni, és pár percig rajta kell hagyni.

Fejfájásra

Hozzávalók: 2 csepp menta, 2 csepp levendula, 1 liter hideg víz.

Ezeket a fájdalomcsillapító olajokat rácsepegtetjük a hideg borogatásra, amit aztán a homlokunkra helyezünk: az olajok enyhíthetik a kellemetlen fejfájást.

Izomgörcsök esetén

Hozzávalók: 2 csepp muskotályzsálya, 2 csepp levendula, 1 csepp kamilla, egy liter meleg víz.

Menstruációs görcsök vagy izomgörcsök esetén ezek az olajok képesek csillapítani a fájdalmat. Menstruációs görcsök esetében a meleg borogatást a hasra kell helyezni, izomgörcs esetében pedig az érintett izomra.

Komponálj illatos otthont a természet erejével
Gyümölcsből és gyógynövényből a legjobb illatot varázsolhatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik