Kertünk-Portánk

Többet tud a sün, mint gondolnánk! Legyen sünbarát kertünk

Mit tegyünk, és mit ne, ha kedvezni szeretnénk tüskés barátunknak.

Sokan talán nem is hinnék, hogy a sünök olyannyira jól tudnak alkalmazkodni, hogy ha egy kertet, környéket megkedvelnek, akkor az ott élő emberektől sem félnek. Mivel nem túl válogatósak, férgeket, csigákat, rovarokat, rágcsálókat és gyümölcsöt egyaránt esznek, megtelepedésük egyik legnagyobb gátja a megfelelő búvóhely. Ha tudunk, akkor ebben segítsünk nekik.

Hogyan lehet sünbarát a kertünk? 

  • A sünök élelemszerző körútjukon nagy területeket járnak be. Ahhoz, hogy hozzánk is betévedjenek, át kell tudniuk jutni a kerítésen: drótháló helyett tehát jobb a sövény vagy a vázkerítés. A nagy átmérőjű drótháló veszélyes, mert a sün beszorulhat a lukakba -olvashatjuk az állatbarát oldal.
  • Miután a sün tücsköt-bogarat megeszi, így nagy valószínűséggel nincs szükség kertünk vegyszeres rovarirtására, hiszen a kis tüskések mindezt megoldják.
  • Amennyiben választhatunk, inkább a hazánkban honos növényeket ültessünk a kertbe: ezek nem csak a klímát bírják jobban, mint az egzotikus növények, de bővelkednek a sün számára táplálékul szolgáló rovarokban is.
  • Ha tehetjük, hagyjunk egy kaszálatlan részt a kertünkben, ahol bőven talál magának rovarokat, gilisztákat.
  • Kerti tó híján tegyünk ki számára egy kis ivóedényt, és naponta friss vízzel töltsük meg.
  • Amennyiben kerti munka közben sünfészket találunk (esetleg kölyökkel), haladéktalanul takarjuk vissza és a további zavarástól tartózkodjunk! A kutyákat is tartsuk távol a menedékektől.

Természetes búvóhelyeik

Közterületi parkokban a sűrű, nehezen megközelíthető bokrosok, sövények, nagy kiterjedésű talajtakaró tuják, fenyők és cserjék elsőrangú nappali rejtekhelyek számukra. Nem is beszélve arról, hogy ezek az árnyékos területek segítik számos táplálékállatuk életét is, így biztosítva számukra az élelem utánpótlást.

A mostanában szerencsére reneszánszukat élő komposztálók a gyíkok és békák mellett a sünöknek is jó nyári és téli menedéket jelent, főleg akkor, ha a komposztáló láda aljára több rétegben elhelyezett vastagabb ágakból búvóhely labirintust alakítunk ki.

A sünök nagyon szívesen beköltöznek a tűzifa rakások réseibe, ezért ha mód van rá, akkor figyeljünk ezek kialakításánál, az alapi rönkök között hagyjunk ki sün méretű hézagokat.

Zártabb irodai és panelházi előkertekben, magánkertekben alkalmazhatjuk az MME web bolt által fogalmazott, alacsony kutyaházhoz hasonló süntanyát.

Mikor, hogyan  segítsünk? 

Ha árva, árvának tűnő sünt találunk, akkor adjunk neki enni

  • gilisztát, rovarokat, száraz apró szemű cicatápot, aszpikos macskatápot (csak ha nagyon gyenge és felnőtt a süni)

Adj neki inni

  • vizet ( soha ne adjunk tejet – a kicsiknek is csak speciális anyatejpótló-tápszert)

Ha egy sün napközben kint van

  • gond lehet, ugyanis a  sünök éjszakai állatok, napközben alszanak és éjszaka kutatnak élelem után. Csak akkor jönnek ki napközben, ha segítségre szorulnak.  Óvatosan, kesztyűben fogjuk meg, tegyük egy dobozva, és keressünk fel egy állatorvost.

Végezetül egy cuki videó

Tudod, milyen védett állat lehet a kertedben? Érdemes megnézni
Súlyos büntetésektől mentesülünk, ha ismerjük a szabályozást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik