Mozaik

Földi paradicsom lett Rumcájsz szülőföldje

Mintha a jókedvű óriások építőkockaként használták volna ezeket a hatalmas sziklákat.

Amikor 1967 és 1974 között elkészítették a Rumcájsz kalandjai című, 39 részes csehszlovák rajzfilmsorozatot, az alkotók sem tudhatták, hogy a Jičínben és környékén játszódó sorozat helyszíne ma Cseh Paradicsomként ismert.

A környék évszázadokon keresztül békés menedéke volt festőknek, íróknak, művészeknek, felüdülést nyújtott a városokból elszakadni vágyó kalandoroknak. A Cseh Paradicsom (Cesky Ráj) látványos sziklákat, mély völgyeket, kanyargó folyókat, sűrű erdőkben megbúvó tavakat, ásványtani és régészeti lelőhelyeket kínál a turistáknak. A terület 2005 óta az UNESCO geopark-hálózatának része.

Ezen a lenyűgözően szép, a szó szoros értelmében vett mesés helyen éldegélt a cseh Robin Hood, azaz Rumcájsz.

Rumcájsz meséje

Rumcájsz cipészmesterként dolgozott Jičínben. Egy napon a település polgármestere összeveszett a suszterrel, és kikergette a városból. Ezután Rumcájsz a város közelében, a Řáholec erdő közepében élt a feleségével, Mankával és a kisfiával, Csibészkével, Szélvész, a szarvas társaságában. A főhős a tisztességes életre vágyott, de ezt csak az emberektől távol, egy erdei zsiványtanyán találta meg. A rablóvá vált kisember gyakran került összeütközésbe a nagyhatalmú jičíni gróffal és feleségével. Rumcájsz azonban agyafúrt módon, zsiványos csínytevéseivel mindig túljárt a korlátolt főnemesek eszén. Banditaként a szegényeket védte, pozitív hősként harcolt a földesurak zsarnoksága ellen.

A változatos, minden évszakban látványos táj történelmi emlékekkel és a népi építészeti remekekkel 1400 négyzetkilométeren terül el. A környék egyik fő vonzerejét a Jičín és Zelezny Brod között található sziklaalakzatok adják csodás homokkő képződményeivel, melyek között 60 méter magas is található. Csodásak Hrubá Skála sziklaképződményei is: itt a sziklák tetején áll a Hrubá kastély.

A különleges alakú sziklák üledékes homokkőből állnak. Hosszú évezredek alatt alakították ki a geológiai folyamatok és az erózió azokat a legendás tornyokat, amelyek a sziklamászók Mekkájának számítanak, noha ez a terület dombságnak is csak kellő jóindulattal nevezhető. Sziklaszirtek, lépcsők, sziklafolyosók: olyan, mintha a jókedvű óriások építőkockaként használták volna ezeket a hatalmas sziklákat.

A természeti látnivalók mellett – tekintettel Rumcájsz történetére – Jičín is sok turistát vonz. A Prágától 85 kilométerre, északkeletre elterülő városkát Csehország egyik legszebb településeként tartják számon, óvárosa az 1300-as években épült.

A maga nemében ez tényleg paradicsom, melyet Csehországban kalandozva mindenképpen látni kell. Ha másért nem, Rumcájsz kalandjai előtti tisztelgésül.

Fotók: Bódi Katalin

Olvasói sztorik