Mozaik

Nézz az ég felé! Mától napokig csillaghullást csodálhatunk

A Halley-üstökösből származó porszemcsék pályája októberben az év során másodszor találkozik a Földével, ez az Orionidák meteorrajának ideje – írja a National Geographic.

Az Orionidák csúcspontja minden évben október 21-re esik. Október 20-24-e között gyakorlatilag egy hosszan elnyúló, folyamatos maximumot látunk, november 7-ig pedig bármelyik nap láthatunk hullócsillagot. Idén szerencsénkre a holdfény se fogja zavarni a meteorvadászatot.

A lap szerint a késő esti óráktól élvezhetjük a hullócsillagok látványát, de a legjobb időszak a megfigyelésre az éjszaka második fele, hajnal előtti idő. Az esti órákban 3-5 meteort láthatunk e rajból, de hajnal előtti órákra 10-15 is juthat.

Mint fogalmaznak, nem lesz látványos mennyiségű a meteor, de a fényességük megbízhatóan az átlag feletti szokott lenni, így ezek a gyors hullócsillagok azért kellemes órákat szerezhetnek a meteorrajongóknak.

Az Orionidák mellett számos más meteorraj is aktív ebben az időszakban, így könnyen lehet, hogy több látványos fénycsóvát is megfigyelhetünk majd.

A meteorrajt legkorábban középkori kínai észlelők említették, de európai említést csak 1864-ből találtak.

Csodás égi jelenséget fotóztak hajnalban
Megkapó kettős jelent meg az égbolton.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Lukasz Ogrodowczyk

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik