Otthon készült

2016 a bab, a borsó és a lencse éve – Fogyasszunk belőlük bőséggel

Tápláló magvak a fenntartható jövőért: ez az akció szlogenje.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a 2016-ot a szárazhüvelyes növények nemzetközi évének nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet e növénycsoport fontosságára. Közéjük tartozik a szárazbab, a szójabab, a lencse, a sárgaborsó és a csicseriborsó.

Amikor José Graziano da Silva, a szervezet igazgatója Rómában bejelentette a szárazhüvelyesek nemzetközi évét, hangsúlyozta:

ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a termesztők támogatására és ezen táplálék fogyasztásának fontosságára. Ennek érdekében a világszervezet javasolja a szárazhüvelyesek mind szélesebb körű elterjesztését és népszerűsítését.

A szárazhüvelyesek évszázadok óta nélkülözhetetlen részei az emberi étrendnek, tápértéküket és élettani hatásaikat mégis gyakran alábecsülik. Latin-Amerikában, Afrikában és Ázsiában ugyanakkor ezek a növények a hagyományos étrend részei.

Fotó: un.org
Fotó: un.org

A szárazhüvelyesek közül hazánkban a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb. Ezek különösen a vegetáriánusok számára jelentenek fontos táplálékot, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük. A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. A szárazbab és a lencse pedig magas A- és B1-vitamin, valamint szeléntartalma miatt fontos táplálék.

A hús előtt a hüvelyesek a legfontosabb fehérje forrás

A babban, lencsében, sárgaborsóban rengeteg, már fentebb említett fontos tápanyag található. Ezekből nem csak levest és főzeléket, hanem megfőzve, fűszerezve és összeturmixolva finom – kenyérre kenhető – pástétomot is készíthetünk. Ezek jó alternatívának bizonyulnak a felvágottak mellett és helyett.

Kedvcsinálóként néhány gyors recept, melyeket a ketkes oldalán találtunk.

Sárgaborsó főzelék mennyei fűszerezéssel

Hozzávalók: 50 dkg sárgaborsó, 1 vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanálnyi reszelt, gömbér, 1 csili paprika, 1 teáskanálnyi őrölt kömény, 1 fél teáskanálnyi őrölt pirospaprika, só, bors, olívaolaj.

babsargaborso

Elkészítése: a sárgaborsót megmossuk és egy edénybe tesszük, annyi vizet öntünk rá ami bőven ellepi, majd sózzuk és lefedve főzzük. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk és kevés olajon pirítani kezdjük, hozzáadjuk a fűszereket, a gyömbért és a csilit is. A paradicsomot is felszeleteljük és belekeverjük, felöntjük egy pici vízzel és néhány percig főzzük, amíg sűrűvé válik. A leszűrt sárgaborsót összekeverjük vele és egy kevés vizet öntünk alá, majd 4-5 percig főzzük még és tálaljuk.

Fenséges füstölt húsos bableves

Hozzávalók: 60 dkg füstölt hús (ízlés szerinti), 30 dkg bab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 3-4 burgonya, felaprított petrezselyemzöld, 3 babérlevél, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, só, bors, olaj.

babbableves

Elkészítése: a babot előző este beáztatjuk. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paprikát és a feldarabolt húst. Mikor a hús félig megfőtt, a babot is beletesszük és fűszerezzük, fedő alatt főzzük. A meghámozott, felaprított zöldségeket akkor tesszük a levesbe, amikor a bab már majdnem puha. Mikor elkészült hozzáadjuk az ecetet és már kínálhatjuk is. Tejfölt, csípős paprikát, lila hagymát kínálhatunk mellé.

Házias lencseleves

Hozzávalók: 30 dkg lencse, 2 nagyobb burgonya, 2 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 tyúkhúsleveskocka, só, bors, vaj.

bablencse

Elkészítése: a lencsét megmossuk és egy éjszakára beáztatjuk. A hagymát felaprítjuk és egy fél evőkanálnyi vajban megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt répát és a zúzott fokhagymát is, pár percig pirítjuk, majd belekeverjük a leszűrt lencsét. Felöntjük annyi vízzel ami bőven ellepi, fűszerezzük és 20 percen át főzzük. A burgonyát is felszeleteljük, hozzáadjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, nagyobb darabokra vágjuk, belekeverjük. Fedő alatt további 30 percen át főzzük, ha a lencse megpuhult, a leves elkészült. Tálaláskor tejfölt kínálunk mellé.

Egészségünkre!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik