Elkészítése egyszerű, az ehető növényekkel csinosítva pedig igazi kuriózumnak számít. Érdemes kipróbálni. Ajándéknak is megteszi, ez biztosan egyedi meglepetés lenne.
Mehet bele gyógynövény is
3 liter házi tehéntejet megaltatunk – ez meleg időben 1-2 nap –, ezt követően felforraljuk, így kb. fél kilónyi gyenge, harmatos túrót kapunk. Adunk hozzá kevés sót. A megmosott, ehető virágokat – például ibolya, árvácska – és ízlés szerinti gyógynövényt – kakukkfű, bazsalikom, snidling vagy más kedvelt ízünk – lecsepegtetjük. Amit a sajt belsejébe szánunk, azt belekeverjük a túrós állagú sajt alapba.
Konyharuhával szorítsuk össze
Közben kiterítünk egy áteresztő anyagú konyharuhát, melyen a szirmokat és leveleket lesimítjuk. Ráhelyezzük a túrót, kerekdedre formázzuk, majd összeszorítjuk a textíliát. Ezt két vágódeszka közé helyezzük, ráteszünk egy kb. 2 kg-os súlyt, ami éppen lehet például egy 2 kg-os liszt is. 6-8 órán át kell állnia, míg teljesen kicsöpög. Ezután hűtőbe tesszük, és néhány óra elteltével fogyaszthatjuk.
Kecske- és juhtejből is elkészíthetjük
Aki kecske- vagy juhtejből készíti, használjon tejoltót, mert ezek a tejek nagyobb zsírtartalmúak és nehezebben alszanak meg. Akár 5-6 napra is szükség kehet tejoltó nélkül, és íze ebben az esetben intenzív és karakteres, amit nem mindenki kedvel.
Tejoltót gyógyszertárban, gazdaboltban kapható, de aki ismeri a gyógynövényeket, tejoltó galajjal is megoldhatja a műveletet.