A finom és édes sütőtök tele van mindenféle értékes anyaggal. Karotinokban, A-, B-, C- vitaminban, foszforban, kálciumban és magnéziumban gazdag. A magjában lévő E-vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökökkel szemben, így csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét.
Rendkívül könnyen emészthető, így már csecsemőkorban adható a babáknak kiegészítő táplálékként. Könnyen készíthetünk remek bébiételt otthon, ha a megsütött tököt burgonyával lazítjuk, enyhén sózva, tejjel hígítva tálaljuk a picinek.
Hatékonyan gyógyítja a meghűléses betegségek során kialakuló gyulladásokat, sőt, a vér tisztítását is elősegíti, mivel sok káliumot tartalmaz. Az allergiás tüneteket szintén csökkenthetjük: töklé fogyasztásával mérséklődhet a tüsszögés, köhögés, s akár az asztmás rohamok is.
A lé elkészítéséhez a sült tökdarabokat simára turmixoljuk, adunk hozzá némi alma- vagy ananászlét, ízlés szerint mézet, és tovább turmixoljuk. Végül őrölt fűszerekkel, gyömbérrel, fahéjjal ízesítjük, s jégbe hűtve fogyasztjuk.
Vannak háziasszonyok, akik többnyire levest főznek belőle. Megsütni sem kell ilyenkor, így több vitamin marad benne: egyszerűen felkockázzák, picit sózzák, vizet öntenek rá, hogy befedje, s amikor megfő, rányomnak egy gerezd fokhagymát. Ezután cukrozzák, mixerrel pépesítik, végül tejszínnel behabarják. Mennyei lehet.