Idős asszonyok emlékezete szerint már a múlt század első évtizedeiben a göcseji lakodalmak kedvenc édessége volt a paraszai pörkölttorta, melynek receptje generációról generációra szállt. Az idők múltával egyre szebb formák készültek, ma valóságos süticsodákat is alkotnak a háziasszonyok.
Kovács Szilvia Katalin írta le itt a 2012-ben Göcsej védjegyet kapott pörkölttorta történetét és receptjét. Kustánszeg Parasza településrészén ma már nemcsak lakodalmakra készítik ezt az édességet, hanem keresztelőre, születésnapra, névnapra vagy spontán ajándékba.
Az elkészítés menete
A cukrot lassú tűzön kell olvasztani, állandó keverés mellett. Egy lábosban körülbelül 2 kilogramm cukor olvasztható meg egyszerre. Fontos, hogy a cukornak csak megolvadnia szabad, megégnie nem, mert az a színén azonnal meglátszik, és az ízén is érződik.
Darált dió nem jó, mert elvész a cukorban. Az összekevert masszát állandóan melegen kell tartani, ezért a lábost vastag vasalátéten tartsuk, amely alatt takaréklángon ég a tűz. Sparhelten készítve a legjobb!
belerakni a cukros diót, majd vizes, hámozott krumplival belenyomkodni. Azonnal ki kell borítani, és óvatosan leszedni róla a ruhát. Formázni vizes gyúródeszkán lehet. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar megszilárdul, és akkor már nem lehet formázni és a deszkától elválasztani.
Jó étvágyat kívánunk!
Fotók: Facebook/Göcseji paraszai pörkölttorta – Kustánszeg