Virágzó vidékünk

Soha nem lebegtek ennyien a parajdi sósfürdőben

Dübörög a turizmus az erdélyi településen. A sóbánya és a sósfürdő 2015-ben százezreket vonzott Parajdra.

A két létesítmény üzemeltetése és a sókitermelés – annak ellenére, hogy utóbbi volumene visszaesett – jelentős mértékű nyereséget eredményezett ebben az évben. A számottevő növekedés az idegenforgalomnak köszönhető – írta a kronika.ro.

Január és október között a parajdi sóbányát 550 ezer, a bányához tartozó sósvízű strandot további 70 ezer turista látogatta meg.

Az elmúlt éveket figyelembe véve ez abszolút rekord. Európa nagyon sok országából érkeztek a turisták, sőt Kanadából, Japánból, Brazíliából és Kínából is fogadtunk vendégeket – monda Seprődi Zoltán, a létesítmények igazgatója.

Aki ellátogat Erdélybe, biztosan eljut Parajdra is, mert gyógyhatása miatt sok orvos ajánlja a sóbánya rendszeres meglátogatását.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Kisváros a föld mélyén

Van néhány betegség, melyre kifejezetten jótékony hatással van a mélyben való tartozkodás, az egészséges embereknek pedig segít ellazulni, széppé tenni a bőrüket, relaxálni, felüdülni. A turisták által látogatható bányarész olyan, mint egy kisváros: van benne világítás, vezeték nélküli internet, televízió, játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna, kávézó, 3D-s moziterem és gyógynövényes szaküzlet is.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Képtelen vállalkozásnak tűnik az úszás

A 2012-ben teljesen lebontott fürdő újjáépítése 2013 őszén kezdődött és 2014 nyarán fejeződött be. Románia legmodernebb szabadtéri sósfürdője feszített víztükörrel és vízforgató szűrőrendszerrel várja a látogatókat. A szabadtéri strandot jelenleg kizárólag a sóbányából kiszivattyúzott tiszta, sós vízzel táplálják. Ennek a víznek a földalatti sókamrában való hosszas tárolása során olyan nagy lesz a konyhasó-koncentrációja – az oldat szinte a telítettség határán van –, hogy a fürdővendégek szinte parafadugóként lebegnek a felszínén és szinte képtelen vállalkozásnak tűnik az egyszerű úszás is.

A parajdi só

A kapható sók közül a parajdi a világon az egyik legjobb minőségű só. 84-féle ásványi anyagot tartalmaz, valamint azt a természetes őstengeri iszapot, amit a legtöbb a piacon kapható sóból kivonnak, finomítják, feldolgozzák, színezik. A parajdi sóbányában van Európa egyik legnagyobb sótartaléka, mely több száz évre elegendő kitermelhető sót rejt magában. Ezzel a bánya Erdély gazdagságának egyik kincsesládája.

 

 

Olvasói sztorik