Virágzó vidékünk

5 gyógynövénykert, ahol őrzik a népi gyógyítás hagyományait

Hazánkban a kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően több, mint 300 gyógynövényfajta él.

Magyarország egyre több területén nyílnak a gyógynövénykertek, ahová érdemes ellátogatni.

Öregbítik a hírnevet

Miközben Magyarország egészen a nyolcvanas évekig igazi gyógynövény-termesztő nagyhatalomnak számított és az európai piac 60%-át látta el a magyar gyógynövény-szegmens, napjainkban az effajta termesztésre használt termőterület alig 20 ezer hektárra csökkent le.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Hazánkban a kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően mintegy 330 gyógynövényfajta él és szerencsére egyre többen fordulnak a hagyományos gyógyászat felé, ezért mindenképp van igény a tömeges termesztésre. A következő listát elnézve utánpótlásban nincs hiány, az alábbi 5 gyógynövénykert például mindent megtesz azért, hogy őrizze a népi gyógyítás hagyományait és öregbítse a magyar gyógynövények hírnevét.

Györgytea, Bükkszentkereszt

Szabó György, vagy ahogy mindenki ismeri, Gyuri bácsi még nagyanyjától tanulta a füvek ismeretét, szeretetét és most, 87 évesen is fiatalokat megszégyenítő energiával gondozza gyógynövénykertjét és tart előadásokat az ország egész területén.

Fotó: gyorgytea.hu
Fotó: gyorgytea.hu

Az általa életre hívott Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület 2004 augusztusában alakult Bükkszentkereszten azért, hogy megőrizze a népi gyógyászat hagyományait, különös tekintettel a gyógynövények felhasználására. A magyar tradíciók mellett a szlovák népgyógyászati hagyományok őrzését is szem előtt tartva dolgoznak az egyesület munkatársai azon, hogy a Györgytea a lehető legtöbb emberhez eljusson.

Gyógynövény-völgy, Zánka

Magyarország legfiatalabb gyógynövénykertje, a zánkai Gyógynövény-völgy területén számos lehetőség adódik a Balaton-felvidéki gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretek megszerzésére és bővítésére. Az oktatóközponthoz tartozó bemutatókertben több mint 400-féle gyógynövény időszakosan változó tárlatát lehet megtekinteni.

Fotó: Facebook/Gyógynövény-völgy Zánka
Fotó: Facebook/Gyógynövény-völgy Zánka

Az ökocentrum egész évben, állandó nyitva tartással várja vendégeit: tavasztól őszig szakmai programok és rendezvények, ősztől tavaszig pedig tanfolyamok, tea- és füvesbor-kóstolók, változatos témájú előadások várnak mindenkit, aki érdeklődik hazánk gyógynövénykultúrája iránt.

Pannonhalmi Főapátság

A régi korok szerzetesei nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. Ezt a hagyományt napjainkban is változatlanul megőrizték a Pannonhalmi Főapátság Arborétumában és Gyógynövénykertjében, a 7 hektáros területen ugyanis vegyszermentesen és gépek használata nélkül dolgoznak mind a mai napig.

Fotó: Facebook/Pannonhalmi Apátsági Levendulakert és Gyógynövényház
Fotó: Facebook/Pannonhalmi Apátsági Levendulakert és Gyógynövényház

A kertben egyénileg, csoportosan vagy akár vezetett túra keretében is megismerkedhetünk a növények gyógyhatásával, felhasználásával. A kert mellett épült Gyógynövényházban bepillanthatunk a kolostori gyógyászatba és gyógynövények világába, a levendula-lepárló műhelyben pedig megismerhetjük az illóolajok előállításának módját.

Szent Mauríciusz Monostor, Bakonybél

A Szent Mauríciusz Monostor fallal körülvett klastromkertjének egy részét gyógynövénykertészet és biogyümölcsös foglalja el, ahol kizárólag organikus módszerekkel dolgoznak. A 12-féle helyben termesztett gyógynövényből leggyakrabban szárított teafű készül, de a termékkóstolón lehetőség van többek között bazsalikomos, zsályás, mentás, kakukkfüves csokoládé vagy a 17-féle növényből készült gyógynövénylikőr, a Szent Günter cseppek kóstolására is.

Fotó: Facebook/Szent Mauríciusz Monostor
Fotó: Facebook/Szent Mauríciusz Monostor

A kert előzetes bejelentkezéssel, április és október hónapok között látogatható.

Halimba

A különleges klímával rendelkező Déli-Bakonyban teremnek a híres Halimbárium teákhoz felhasznált növények. Itt élt és dolgozott a gyógyfüves esperes, Dr. Szalai Miklós is, aki újjáélesztette a papok gyógyító tevékenységét, és akinek receptjeit ma is felhasználják a teakészítéshez.

Fotó: Facebook/Tóbel János
Fotó: Facebook/Tóbel János

A 2010-ben megnyitott gyógynövénykertben 180-féle termesztett és vadon élő növényt ültettek el, köztük fákat és cserjéket is. Emellett érdekesség a liktoriámus ház, ahol többek között a szirupkészítés vagy gyógylekvár-készítés rejtelmeivel ismerkedhetünk meg. A kertben Dr. Babulka Péter gyógynövénykutató, fitoterapeuta vezetésével gyógynövényes táborokat indítanak nyaranta, itt lehetőség van közelebbről is megismerkedni a különleges gyógynövényekkel.

(Via Kaprinyák Nikolett)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik