Virágzó vidékünk

24 ezer daru már megérkezett a Hortobágyra, 100 ezret még várnak

A múlt heti szinkronszámlálás 24 ezer daru jelenlétét mutatta a Hortobágyon, ez a szám a hétvégén várható hidegfronttal várhatóan jelentősen emelkedni fog, közölte a Sokszínű Vidékkel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Kövér Edina / Sokszínű Vidék

Mint írták, az elmúlt években a maximális létszám 140 ezer daru körül stabilan tetőzött, csak a tavalyi évben volt egy kisebb mértékű csökkenés, így a százezres létszám szinte biztosra vehető.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Hortobágyi Nemzeti Parkban idén is lesznek vezetett túrák a daruvonulás kapcsán. A daruvonulás az ősz legvonzóbb és leglátványosabb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szerveznek programot október minden hétvégéjén. A program 15 órakor kezd, a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. A minimum létszám túránként 10 fő.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivált október 20-án rendezik meg. Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a hideg beálltával az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A behajtás népszokása elevenedik meg ezen a hétvégén, emellett ismeretterjesztő előadásokkal, a „darujátékkal”, zene- és táncbemutatóval, táncházzal, bográcsos ételekkel, csillagászati bemutatóval, szakvezetéses túrákkal várják az érdeklődőket.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik