Ha szilveszter, akkor tűzijáték, trombita, konfetti, pezsgő és az éjféli koccintás jutnak először az eszembe. S ezeken kívül még valami, ami gyerekkoromban őrületesen izgatta a fantáziámat: a bólé. Kimondottan szilveszterhez kapcsolódó ünnepi ital volt nálunk, amit nagymamám mindig öblös üvegtálban készített el, hogy aztán a hűtőben várja az esti vigasságot.
Én magam évekig nem készítettem, megelégedtem a hagyományos pezsgővel, ám az utóbbi 1-2 évben előkerestem a régi, megsárgult papíros szakácskönyvet, amit még az anyukám és a nagymamám is használtak, és megcsináltam én is belőle a bólét – némi apró változtatással.
Íme egy bevált bólérecept, ami garantáltan feldobja az estét
- 5-6 darab karikára vágott narancs (régen a szüleim vérnarancsot használtak, én nem kaptam, de a sima naranccsal is jó)
- 1-2 felkarikázott citrom
- 25-30 dkg porcukor (aki nem akar cukrot, mézet is használhat)
- 1 liter rizlingbor
- 1/2 liter egri bikavér (vagy más vörösbor)
- 1-2 pohár konyak
- 1 üveg pezsgő
A gyümölcsöket felkarikázva egy öblös tálba rakjuk, meghintjük cukorral. Fél órát állni hagyjuk, aztán ráöntjük az italokat, majd a hűtőbe tesszük. A pezsgőt csak fogyasztás előtt nem sokkal öntjük hozzá a lehűlt gyümölcsös boros italhoz, így a buborék csak később tűnik el.
A kész bólét ezután visszatehetjük fogyasztásig a hűtőbe, hogy az esti partira jó hideg legyen. Öblösebb poharakba merve fogyasztjuk.
A klasszikus alapot természetesen megspékelhetjük bármilyen otthon talált gyümölccsel is. Mehet bele meggybefőtt, ananász, esetleg mangó, gyümölcsmix, de még mazsola is – a variációk száma végtelen.
Egy a lényeg: pezsgő legyen benne, és mindenképpen hideg legyen.
Egészségünkre!
Kiemelt kép illusztráció: Pixabay.com