A hírös város Wojtyla Barátság Központjában nyírségi lakodalmas levest és kelebiai gurulós fánkot készített a minap Paskó Csaba kelebiai plébános – írta a baon.hu.
Paskó atya a konyhában
Paskó atya neve jól ismert a gasztronómia szerelmeseinek körében. A 2011. óta Kelebián szolgáló plébános két szakácskönyvet írt eddig „Paskó atya a konyhában” címmel, tanult egy francia mesterszakács budapesti kurzusán, gurulós fánkjával pedig fesztiváldíjat nyert idén Nagykanizsán.
Az atya vezetésével a kelebiai plébánia földterületein a hívők közösségét bevonva gazdálkodnak. Gyümölcsöket termelnek, lekvárokat készítenek, bort és pálinkát készítenek, borvacsorákat és pálinkaversenyeket is tartanak.
Kecskeméti látogatásán – fő segítőjével, Takács Irénnel – újragondolták a nyírségi lakodalmas levest, azaz a gombóclevest. Az eredeti krumplis gombóc helyett házi galuskával kínálták, a kelebiai gurulós fánk azonban eredeti recept alapján készült, melyet különböző ízesítéssel tálalnak Kelebián – írta a lap.
Benke Laci bácsi így készíti a nyírségi gombóclevest:
Talán mondani sem kell, hogy a kecskeméti népkonyhán Paskó atya levese és fánkja az utolsó falatig elfogyott.
Fotók: Facebook/Paskó atya konyhája