Kertünk-Portánk

Izombénulást okozhat a lódarázs csípése

Sűrű darázsmozgás vagy furcsa fészek a háznál? Könnyen komoly, akár életveszélyes helyzetbe kerülhetünk, ha magunk akarunk a dolgok végére járni.

A tűzoltók már csak akkor avatkoznak be, ha a darazsak vagy méhek közvetlen életveszélyt jelentenek. Érdemes tehát tájékozódnunk és felkészülnünk arra, hogy a közelünkben elérhető kártevőirtó szakemberekhez fordulhassunk. A szakemberek több jó tanácsát is jó megszívlelnünk a nyári darázsdömping előtt – olvasható a vaol.hu összeállításában.

Három darázsfaj igazán veszélyes

Nyugat-Magyarországon a számtalan darázsfajból három nagycsalád okoz gondot: a kecskedarázs, a német darázs és a lódarázs. Ebben a sorrendben fokozódik is a veszélyességük, mondta a Vas megyei hírportálnak Kaszab Attila egészségügyi kártevőirtó.

A kecskedarazsak a másik két családdal ellentétben nem tartanak fenn többezres kolóniát, de jellemzően a tetőszerkezeten több száz, csekély egyedszámú családdal vannak jelen a nyári meleg napokon. A német darazsak ezzel ellentétben egy nagy fészket építenek, jellemzően az épület eldugott részébe. Ekkorra már többezres egyedszámukkal veszélyt jelentenek a laikus irtással kísérletezők számára.

 

A szakember elmondta, a német darazsak védelmi kört vonnak a fészkük köré, amit könnyen keresztezhetünk, ami biztos támadást eredményez. Ha ilyen fajt találunk, minden esetben kezeltessük a fészket, mert nemcsak a csípésük jelent veszélyt, de az épületben is komoly károkat okoznak.

A legveszélyesebb a lódarázs, ami csaknem öt centisre is megnőhet

Nagy területet rekeszt le a fészke körül, melyet, ha megközelítünk, nemcsak támadással viszonoz, de visszavonulásunk esetén akár tíz-tizenöt méterre is követ minket. Csípése esetén lokális izombénulást okozhat, ami egy a fejen vagy nyakon ért szúrás esetén életveszélyessé is válhat

– említette a szakember.

A különböző fajok eltérő irtási módozatot igényelnek. Többfajta technológia áll a rovarirtó rendelkezésére, de mindenképp jó, ha be tudjuk határolni a darazsak rajzási helyét.

A portál hatósági szakértőket megkérdezve kiemelte: a darazsakkal és méhekkel összefüggésben a tűzoltók csak abban az esetben avatkoznak be, ha a rovarok közvetlen életveszélyt jelentenek. Ilyen, amikor egy forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepedtek meg az állatok. Ha közvetlen életveszély nincs, méhbefogást végző méhészek, rovar- és kártevőirtó szakemberek tudják kezelni a helyzetet.

Kecskedarázs Fotó: Országalbum

Biztos, ami biztos

Kevesen tudják, de már darázsfészekirtásra is lehet biztosítást kötni. Az általános lakásbiztosításokhoz kérhető olyan kiegészítő szolgáltatás. Fontos tudni azt is, hogy csak abban az esetben fizet a biztosító, ha a műveletet szakképzettséggel és erre vonatkozó tevékenységi engedéllyel rendelkező szakcég vagy vállalkozó végzi

– írja a vaol.hu.

Kapcsolódó
Eszméletvesztést is okozhat a darázscsípés
Téveszme, hogy az allergiás tünetnél kálciumot kell bevenni, ennek ugyanis semmi hatása nincs egy darázscsípésnél.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik