Kertünk-Portánk

Élednek a rovarok, leszedhető még a darázsfészek?

Érdemes télen megoldani a darázsirtást,  az időjárást tekintve talán még nem késtünk el.

Van, aki ecetes cukros vízzel csalogatná elő a méhkirálynőt, akad olyan is, aki sörrel tenné ugyanezt, megint más a darázsfészek égetésére esküszik. A különböző darázsfajok általában rejtett, hozzáférhetetlen helyeken alakítják ki fészkeiket, és egyáltalán nem ajánlott házi módszerekkel próbálkozni.

Fotó: wikipédia

Télen sem veszélytelen a darázsfészekhez nyúlni

A darazsak a tél folyamán elpusztulnak, csak a megtermékenyített nőstények képesek életben maradni, abban az esetben ha találnak rejteket maguknak a fagyok elől. Ezt a búvóhelyet sokszor a darázsfészek közvetlen közelében találják meg, hiszen a darázs kolónia előszeretettel építi fészkét a padlások szigetelő anyagaiba. Az ilyen helyen lévő darázsfészek eltávolítása fagyban is veszélyes, találhatunk benne ugyanis mozgásképes darazsakat. Ezek már általában repülni már nem képesek, de ösztönösen szúrnak, tehát a téli darázsfészek eltávolítása sem veszélytelen. Csak akkor lehetünk biztosak a dolgunkban, ha tartósan -10 C alatt van vagy volt a hőmérséklet.

Ha a fészket sikerült is lerombolni, ne felejtkezzünk meg a megtermékenyített nőstényekről, akik nem a fészekben húzzák meg magukat télire. Keressünk a fészek közvetlen környezetében réseket, repedéseket, nézzük át a szigetelőanyagokat, itt szeretnek megbújni a nőstény darazsak.

A darázsirtást bízzuk szakemberre

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei azt tanácsolják, hogy  eltávolítását csak szakértők végezzék. Teljes védőruha nélkül az ilyen padláson lévő fészket nagy ívben kerüljük el, főként lódarazsak esetén. Megfigyelésük sem ajánlott az ilyen sötét helyeken, a zseblámpa fényére ugyanis elindulnak. A lódarazsak általában nem agresszívak, azonban a darázsfészket elszántan védelmezik.
Háborgatásuk életveszélyes lehet! Szakemberek számára viszonylag egyszerű darázsirtásról van szó az ilyen hozzáférhető fészek esetében, mérettől függetlenül. A többrétegű védőruha elengedhetetlen, a könnyelműség szakmán belül is vezetett már halálesethez.

Keressünk egy méhészt, ők tudnak szakszerűen segíteni abban, hogy megszabaduljunk a darázsfészektől.

A katasztrófavédelem csak olyan esetben vonul ki darázsfészek irtása miatt, ha a darazsak közintézményben, vagy annak közelében telepedtek meg, illetve, ha olyan helyen található a fészek, amit a méhész szakember nem tud megközelíteni – mondta el kérdésünkre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóreferense.

Hordó nagyságúra is megnőhet a darázsfészek
A nyár beköszöntével egyre többen kérnek segítséget méhbefogáshoz, darázsirtáshoz.

Kiemelt kép: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik