Kertünk-Portánk

Hordó nagyságúra is megnőhet a darázsfészek

A nyár beköszöntével egyre többen kérnek segítséget méhbefogáshoz, darázsirtáshoz.

Egyik sem tűzoltói feladat, így ezekben az esetekben csak a megfelelő szakképzettséggel és engedéllyel rendelkező szakemberek avatkozhatnak be – írta a teol.hu.

A portál kérdésére egy méhbefogással és darázsirtással foglalkozó cég vezetője elmondta:

A méhek rendkívül hasznos élőlények, ezért nem szabad őket irtani. Erre csak akkor kerül sor, ha a raj olyan helyre fészkelte be magát, ahol nem megoldható a befogásuk, és veszélyeztetik az embereket. Ezzel szemben a darazsak kártékonyak.

A lódarazsak a legveszélyesebbek, hiszen méretükből adódóan nagyobb dózisú mérget képesek befecskendezni az emberbe egy szúrással. Jellegzetességük, hogy többnyire régi házaknál, a rágcsálók járatait használva építik meg a fészküket. Ahogy a kolónia növekszik, úgy a fészek is egyre nagyobb lesz.

A gipszkarton mögött meghagyott üreg kiváló fészkelőhely mindegyik fajnak. Kiváltképp a francia darázs szereti ezt, amely rendkívül agresszíven védi a környezetét. A szakember elmondta:

A padlásokra épített fészkek általában nagyon népesek, hiszen nem akadályozza fal a terjeszkedést, és a darazsak akár hordóméretűre is növelhetik azt. Tipikus hely a használaton kívüli kémény is.

A fészek irtásának nem ajánlatos házilag neki állni, mert a boltokban kapható darázsirtó szerek ekkora létszámmal nem bírnak el. A fészekben több tízezer darázs élhet, amelyek mindegyike támadásra képes.

A legnagyobb fészek, amit leszedtem, 170 centiméter magas és 60 centiméter széles volt – említette a szakember.

A részletekről ITT OLVASHATSZ bővebben.

Fotók: Facebook/Hornetclean

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik