Virágzó vidékünk

Lódarázsfészek miatt lezárták a Jakab-hegyi kilátót

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén, a Jakab-hegyen található kilátóban lódarázsfészek található. Ennek eltávolítása ügyében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakértőket keresett meg, akik elmondták: a beavatkozás bontási munkálatokat is igényelne, olvasható az igazgatóság keddi Facebook-bejegyzésében.

Mint fogalmaztak, mivel a meglévő tervek alapján az építmény teljes rekonstrukciója az elkövetkező hónapok során meg fog valósulni, ezért munkatársaik a nemrégiben történt sajnálatos eseményre reagálva az építmény belsejében található fém hágcsó alsó részét eltávolították, lehetetlenné téve így a toronyba való feljutást, továbbá a veszélyre figyelmeztető táblát helyeztek ki az építményre.

Arra kérjük a területen kirándulókat, hogy a rekonstrukciós munkálatok befejezéséig – és egyúttal a darázsfészek eltávolításáig – fokozott óvatossággal mozogjanak a torony környezetében

– írták.

Hozzátették, munkatársaik az idei évben is gyakran látnak lódarázs-fészkeket az igazgatóság működési területén található erdőkben. Rendszerint idősebb fák odvaiban, kikorhadt, üreges törzsében találhatóak kolóniáik.

Amennyiben felfedezzük a fészket, messziről kerüljük el! Az egyébként nem túl agresszív lódarázs a fészek környezetében hamar támadásba lendül. Érdemes óvatosnak lenni az őszi időszakban is, hiszen egészen az első fagyokig aktív maradhat a kolónia

– figyelmeztetnek.

Levegőbe nyúló üvegkilátó épül a Balatonnál
Egészen más szemszögből láthatunk majd rá a Badacsony sziluettjére.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik