Mozaik

Így bányásszák a világ egyik legjobb sóját Parajdon

Nem vonják ki belőle a természetes iszapot, ami egyedülálló természetes olajesszenciát tartalmaz.

A parajdi só évszázadok óta a Kárpát-medence legismertebb sója. Több mint egy milliárd tonna van belőle, s ezt, amennyiben étkezési célra használnánk, évszázadokig elég lenne egész Európa részére.

A kapható sók közül az erdélyi parajdi só a világon az egyik legjobb minőségű, 84-féle ásványi anyagot tartalmaz, valamint azt a természetes őstengeri iszapot, amit a legtöbb a piacon kapható sóból kivonnak, finomítják, feldolgozzák, színezik.

Az aprított parajdi só mentes mindennemű környezeti szennyeződéstől, adalékanyagtól. A parajdi só abban különbözik a többi sótól, hogy – ez küllemében is látszik – nem vonják ki belőle a természetes iszapot, ami egyedülálló természetes olajesszenciát tartalmaz. A parajdi só iszapját használják a gyógyászatban is.

A parajdi sóbánya kizárólag ipari célra hasznosítja a felszínre hozott sót, az egyéb célú – étkezési, gyógyászati – felhasználást néhány kis családi vállalkozás végzi.

A sóbánya Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója.

Képgalériánkban az MTI fotóriporterének, Kiss Gábornak a só bányászatának pillanatairól készült felvételei láthatók.

Galéria
Marógép a parajdi sóbánya sókitermelõ részlegében.
Kapcsolódó
Turista menedék a kánikulában a parajdi sóbánya
A látogatóknak kialakított csarnok 120 méteres mélységben található.
Olvasói sztorik