Kertünk-Portánk

10 tipp a könnymentes hagymaszeleteléshez

Unsplash
Unsplash
A legtöbb magyar étel receptje úgy indul, hogy végy egy hagymát, hámozd meg és kockázd fel. És itt már el is kezd fojtogatni minket a sírás. No nem a recept olvasásakor, hanem a végrehajtásánál.

Miért csípi a szemet a hagyma?

A könnyezést két vegyület okozza, ami a vágás során elegyet alkot. Az egész hagymában a cisztein-szulfoxidok vegyületcsoportja és az allináz enzim elkülönülten van jelen. Amikor tehát a hagymát felvágjuk, akkor találkoznak ezek az anyagok. A kémiai reakció során a cisztein-szulfoxid szulfénsavvá alakul, ami ingerli a könnycsatornát.

Milyen praktikákkal kerülhető el a sírás?

A hagymával szembeni érzékenység egyénenként változó, így bizonyos módszerek van, akinél jobban működhetnek, míg mások kevésbé.

  1. Éles kés: Az éles kés kevésbé roncsolja a hagyma húsát, így kevesebb irritáló enzim képződik.
  2. Hűtés: A hideg hagyma sejtjei lassabban reagálnak a vágásra, így kisebb a könnyek esélye. Felhasználás előtt tegyük egy órára a hűtőbe a hagymát.
  3. Gyertya: Az égő gyertya nem a gyertyafényes vacsora előkészületeihez kell, hanem a lángja közömbösíti a kéngázt, így nem fogunk könnyezni.
  4. Rágó: A rágózás közben keletkező nyál megvédi a nyálkahártyát az irritációtól.
  5. Sorrend: A hagyma tövét vágjuk le utoljára, onnan jön a legtöményebb hagymaszag.
  6. Vízfürdő a hagymának: Pucolás után, szeletelés előtt tegyük a hagymát fél órára vízbe.
  7. Vízfürdő nekünk: Vegyünk egy korty vizet a szánkba szeletelés közben.
  8. Vizes kendő: A séfek gyakran vizes konyharuhát tekernek a nyakuk köré, mert ilyenkor a víz reakcióba lép a hagymából áradó irritáló anyaggal és megköti, mielőtt a szemet elérné. De azt mondják, idővel megszokják, immunisabbá válnak mindenféle plusz praktika nélkül is.
  9. Ventilátor: Ventilátor vagy szagelszívó segít elűzni a nyálkahártyánk felé közeledő „veszélyt”.
  10. Védőszemüveg: Óvhatjuk közvetlenül a szemünket is a találkozástól, jól illeszkedő védőszemüveget vessünk be.
Kapcsolódó
Múltja van, jövője nem nagyon lesz a makói vöröshagymának
Olyan kevesen termesztik, hogy nem is nagyon tudják már jegyezni, mennyi van belőle.
Olvasói sztorik