Miért csípi a szemet a hagyma?
A könnyezést két vegyület okozza, ami a vágás során elegyet alkot. Az egész hagymában a cisztein-szulfoxidok vegyületcsoportja és az allináz enzim elkülönülten van jelen. Amikor tehát a hagymát felvágjuk, akkor találkoznak ezek az anyagok. A kémiai reakció során a cisztein-szulfoxid szulfénsavvá alakul, ami ingerli a könnycsatornát.
Milyen praktikákkal kerülhető el a sírás?
A hagymával szembeni érzékenység egyénenként változó, így bizonyos módszerek van, akinél jobban működhetnek, míg mások kevésbé.
- Éles kés: Az éles kés kevésbé roncsolja a hagyma húsát, így kevesebb irritáló enzim képződik.
- Hűtés: A hideg hagyma sejtjei lassabban reagálnak a vágásra, így kisebb a könnyek esélye. Felhasználás előtt tegyük egy órára a hűtőbe a hagymát.
- Gyertya: Az égő gyertya nem a gyertyafényes vacsora előkészületeihez kell, hanem a lángja közömbösíti a kéngázt, így nem fogunk könnyezni.
- Rágó: A rágózás közben keletkező nyál megvédi a nyálkahártyát az irritációtól.
- Sorrend: A hagyma tövét vágjuk le utoljára, onnan jön a legtöményebb hagymaszag.
- Vízfürdő a hagymának: Pucolás után, szeletelés előtt tegyük a hagymát fél órára vízbe.
- Vízfürdő nekünk: Vegyünk egy korty vizet a szánkba szeletelés közben.
- Vizes kendő: A séfek gyakran vizes konyharuhát tekernek a nyakuk köré, mert ilyenkor a víz reakcióba lép a hagymából áradó irritáló anyaggal és megköti, mielőtt a szemet elérné. De azt mondják, idővel megszokják, immunisabbá válnak mindenféle plusz praktika nélkül is.
- Ventilátor: Ventilátor vagy szagelszívó segít elűzni a nyálkahártyánk felé közeledő „veszélyt”.
- Védőszemüveg: Óvhatjuk közvetlenül a szemünket is a találkozástól, jól illeszkedő védőszemüveget vessünk be.