Kertünk-Portánk

Múltja van, jövője nem nagyon lesz a makói vöröshagymának

Getty Images
Getty Images

Évek óta egyre kisebb területen termesztenek hagymát Magyarországon, miközben a zöldség iránti kereslet az eget verdesi, írja az Agrárszektor.

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a lap megkeresésére elárulta, hogy Makó környékén már 10 hektár alatti területen termesztenek hagymát.

A Csongrád-Csanád megyei termelő elmondta, hogy a térségben egyre csak csökken a hagyma termőterülete, és olyan kevesen termesztik, hogy nem is nagyon tudják már jegyezni, mennyi van belőle.

Fekete János elmondta, hogy ennek a folyamatnak több oka van, ezek egyike, hogy ha rendesen termesztik, makói hagyma egy hektáron 250-300 mázsát ad „mindössze”, szemben a 800-1000 mázsás külföldi fajtákkal.

A szakember hasonló kaliberű problémának tekintette azt is, hogy az öntözés még gyerekcipőben jár a térségben, pedig lehetőségek lennének rá.

A makói vöröshagymának csak múltja van, jövője már nem nagyon lesz

– jelentette ki Fekete János.

Mint fogalmazott, Makó térségében a vöröshagyma termesztése lassan a feledésbe merül, a gazdák inkább átálltak a fokhagymára. Fekete János szerint már csak szép emlék, amikor 2-3 ezer hektáron termeltek vöröshagymát.

A termelők egyszerűen nem tudnak olyan mennyiségben hagymát előállítani, mint a külföldiek, de olyan olcsón sem tudják adni, hogy a nagy áruházláncok felvásárolják tőlük a termést. Fekete János szerint a gazdák 200 forintért szeretnék eladni a terméküket, de a bekerülési költségek is 120-130 forint körül vannak kilónként.

A szakember azt is hozzátette elmondta, hogy a hagyma előállítása drága, mert a szükséges folyamatokat be kell tartani.

Az Országos Hagyma Terméktanács elnöke szerint a makói hagyma a 20-25 évvel ezelőtti időjárási viszonyokat szerette, amikor az évszakok még rendesen viselkedtek, de ha csak a mostani évet nézzük, az enyhe téllel és a hideg, fagyos tavasszal, akkor nem csoda, ha a növények azt se tudják, mi van.

Kapcsolódó
Szereted a finom ruszlit? Készítsd el házilag!
Gusztusos savanyúságnak, de önálló ételként is
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik