Gyakran tapasztalhatjuk, hogy télen sokkal kevesebb zöldség szerezhető be, s ezek íze is elmarad a friss zöldségek ízétől. Mégsem kell bosszankodni, ezekből is főzhetünk ízletes, laktató és házias fogásokat, ha bevetünk néhány konyhai praktikát.
Használjuk együtt a zöldségeket
Ha már a répa, krumpli vagy káposzta önmagában nem túl izgalmas, dobjuk őket együtt a fazékba, ha például levest, ragut vagy egyszerű köretet készítünk. Ha különlegesebb ízre vágyunk mondjuk egy köretnél, bónuszként néhány téli gyümölcsöt is bevethetünk.
Érdemes keverni a textúrákat
Annak ellenére, hogy a fenti vegyítésekből az ízeket izgalmassá varázsolhatjuk, az állag továbbra is egysíkú marad. Mivel a gyökérzöldségek nagyrészt ugyanolyan pépesre főnek, kizárólagos használatukkal egyhangú és egysíkú texturális világot alkotunk.
Dobjuk fel a textúrát keményebb állagú zöldségek – krumplik, répák, céklák, káposztafélék, hüvelyesek és gabonák – hozzáadásával.
Használjunk más konyhai módszereket főzés helyett
Egyes téli zöldségeknél sokkal erőteljesebb, karakteresebb ízt kaphatunk, ha nem főzzük, hanem más konyhai módszerrel hasznosítjuk őket. A káposztaféléknek például nagyon jól áll a magas hőfokon végzett pirítás, a gyökérzöldségek pedig tepsin, fűszeresen sütve és karamellizálva teljesen új arcukat mutatják.
Fűszerezzünk határozottan
A téli alapanyagok önmagukban nem túl karakteres ízűek, ezért ilyenkor kicsit több fűszert érdemes használni. A száraz ízesítőkön túl bevethetjük citrusok héját és levét, használhatunk ecetet és olyan aromabombákat, mint a gyömbér, fokhagyma vagy chili.