Mint azt korábban megírtuk, a Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, a döntőbe jutott tortákat áprilisban választották ki.
- BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
- CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
- MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom
- MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
- SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
- TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után a napokban választotta meg a 2023-as év országtortáját.
A győztest még nem árulhatják el, azt augusztus elején hozzák nyilvánosságra. A nagyközönség augusztus 19-20-án a Magyar Ízek Utcája rendezvényen kóstolhatja meg először, és ekkortól az ország több száz cukrászdája is árusítja majd
– közölte Facebook oldalán az ipartestület.
Mint írták, a döntőben a hat versenyzőnek a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kellett elkészítenie a tortákat.
A zsűri ekkor a korábbi meghatározott jellemzők – íz, ízek harmóniája, megjelenés, küllem, technológia, praktikum, kreativitás, állag, textúrák, vágási felület – mellett a műhelymunkát is értékelte, így például a technológiai folyamatok betartását, az eszközhasználat szakszerűségét és a nyersanyagkezelést is
– írták.
A második zsűrizési körben a zsűritől kapott javaslatok alapján több változtatás történt a tortákon, melyek tovább tökéletesítették a remekműveket.
A Magyarország Tortája 2023. verseny győztesét a várhatóan augusztus elején tartott sajtótájékoztatón ismertetik a nyilvánossággal.