Tél végén már szomjazunk a friss zöldségekre, gyümölcsökre, utóbbiak közül ráadásul egyedül az alma és a körte az, ami ilyenkor szezonálisnak számít, mivel az őszi betakarításból még a legtöbb fajta kitart. De márciusban már rengeteg korai idényzöldség kerül a piacokra, boltokba, illetve a szerencsések saját kertjükben is betakaríthatják őket, írta az Éva magazin.
- Háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a jól ismert fejes saláta.
- Magas a vas- és a folsav tartalma. Jótékonyan hat az emésztésre, a csontokra.
- Védi a szívet és enyhíti a stressz okozta panaszokat.
- Íze semleges így bármilyen friss salátába belekeverhető.
- Az egyik legnépszerűbb zöldség kora tavasszal az újhagyma, amit nem csak finom ízéért, de számos, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásáért is érdemes fogyasztani.
- Újhagymának nevezzük a közönséges vöröshagyma fiatal hajtását.
- Erősíti az immunrendszert.
- Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.
- Segíti az emésztést.
- Rendszeres fogyasztása növeli a csontsűrűséget, így kiváló ellenszere a csontritkulásnak.
- Felhasználása végtelenül sok lehet.
- Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény.
- Kiválóan méregteleníti a szervezetet.
- Csökkenti a magas vérnyomást.
- Serkenti a bélműködést.
- A konyhában sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz jól illik, de készülhet belőle például pesto is.
- Kissé kesernyés, csípős íz világú saláta.
- Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet.
- Segíti az emésztést.
- A rukkolát érdemes még zsenge korában leszedni, kissé kesernyés íze ekkor még nem annyira jellegzetes. Minél öregebbek és nagyobbak a levei, íze is annál karakteresebb, csípősebb.
- Salátákba keverve, pizza feltétként is kiváló.
- Zamatos, enyhén édeskés, kevésbé csípős, mint a nálunk közismert hónapos retek.
- Alacsony kalóriatartalom mellett magas A-, B- és C-vitamin, valamint kalcium-, vas- és foszforérték jellemzi.
- Kiválóan segíti az emésztést.
- Nyersen salátákhoz, szendvicsekhez kiváló. Jellegzetes íze miatt mártás is készíthető belőle, ugyanakkor mártogatós zöldségként is felhasználható.
- Jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember vagy nem.
- Kiváló forrása a vitaminoknak, mint az A-, C-, E- és K-vitamin, valamint a B-vitaminoknak, például a B6-nak és a folsavnak.
- Magas vas- és káliumtartalommal rendelkezik, amelyek elengedhetetlenek az egészséges testműködéshez.
- Kiváló saláták alapanyagául, szendvicsek kiegészítéséhez, de ennél jóval gazdagabb a felhasználási köre.
- Fontos, ha lehet nyersen fogyasszuk, mert így maradnak meg benne a vitaminok, amik a szervezetünket erősítik.