Otthon készült

2024-ben a Svájcer Paraszt Sajt az év legjobb magyar sajtja

facebook/paraszt sajt
facebook/paraszt sajt
Intenzív ízélményt ad már négy hónapos érlelés után, az idő előrehaladtával a karaktere egyre erősödik.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. A legjobb sajtkészítők a verseny története során először találkoztak Martonvásáron, ahol szakmai konferencia és sajtvásár kísérte az év sajtja versenyt, a zsűrizés folyamatát, írta a feol.hu.

Idén 47 sajtkészítő összesen 114 termékkel nevezett. A 35 tagú zsűri végül 9 arany, 22 ezüst és 9 bronzéremmel díjazta a legjobb sajtokat és készítőiket, valamint kiválasztották az vv sajtját is.

A győztes a Svájcer Paraszt Sajt lett, mely Dunaharasztiban készült Ficsor Árpád gazdaságában. Ez egy 18 hónapos,  hosszan érlelt kemény sajt, amely magyartarka tejéből készült, így ízvilágában gazdag és különleges

– mondta a portál érdeklődésére Király Gellért, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke.

Nagyapám a magyartarkát nevezte svájcer tehénnek. Az ő emlékére neveztük el ezt a sajtot. A mi teheneink egész nap kint legelészhetnek a mezőn, az istállóban pedig szénát kapnak. Szénás tejből készíthető adalékanyag nélkül jó minőségű, hosszú érlelésű sajt. A Svájcer egy meglepetés: intenzív ízélményt ad már 4 hónapos érlelés után, az idő előrehaladtával a karaktere egyre erősödik. A 8. hónaptól fehérjekristályok jelennek meg a sajttésztában

– írta Ficsor Árpád a Paraszt Sajt weboldalán.

A 12. SAJTMUSTRA EREDMÉNYEI

FRISS TERMÉKEK

  • Nekem 8 sajtműhely – Zgyerka Zsolt Pilis natúr krémsajt 91 pont EZÜST
  • Lovassy-Seres Judit – Feta tipusú sajt 91 pont EZÜST
  • Ujlaki Major Sajtműhely – Házi vaj 92 pont EZÜST
  • Kincses Sajtműhely – Parenyica sajt 92 pont EZÜST
  • Csengő Manufaktúra Kft. – Rögös, zsíros túró 93 pont EZÜST
  • Domonkosné Sebestyén Krisztina – Parenyica 93 pont EZÜST
  • Domonkosné Sebestyén Krisztina – Burrata 93 pont EZÜST
  • Csönge Nikoletta – Túró desszert – 94 pont EZÜST
  • Sajtár Manufaktúra Pálfai Gábor – Pecco Premium joghurt 96 pont ARANY
  • Garbien Szandra – Tekerős 96 pont ARANY

ÉRLELT SAJTOK

  • Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt 89 pont BRONZ
  • Breier Farm Kft. – Öreg Tanya sajt 87 pont BRONZ
  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Tolbán Kék 87 pont BRONZ
  • Hertlikné Kiss Zita/ Apis-Farm – Kecske camembert 87 pont BRONZ
  • Bikácsi Sajtműhely – Lápréti kecskesajt 88 pont BRONZ
  • Kincses Sajtműhely – Camembert jellegű sajt 88 pont BRONZ
  • Lükő Szilvia (Menedék ÖKOkert) – Caciotta 89 pont BRONZ
  • Breier Farm Kft. – Pilisi sajt 89 pont BRONZ
  • Csíz Sajtműhely Kft Baracskai Félkemény Öreg 89 pont BRONZ
  • Szarvasi Agrár Zrt – Cervinus Fenomenale 90 pont EZÜST
  • Breier Farm Kft. – Tanya sajt 91 pont EZÜST
  • Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt 91 pont EZÜST
  • Caritas Vidékfejlesztés – Gyergyói Kézműves sajt 91 pont EZÜST
  • Mózes Sajtműhely – Camembert jellegű sajt 91 pont EZÜST
  • Alpokalja Sajt – Répce 92 pont EZÜST
  • Csurgodombi sajtkonyha – Csurgodombi blue 93 pont EZÜST
  • Bányász József – Nyerstej hegyi sajt 93 pont EZÜST
  • Csíz Sajtműhely Kft – Baracskai félkemény sajt 93 pont EZÜST
  • Bikácsi Sajtműhely – Pajta sajt 93 pont EZÜST
  • Tekeresvölgyi Családi Birtok – Tekeresvölgyi Nyerstejes 94 pont EZÜST
  • Hegedűs Sajtműhely – Hegedűs Sajt 94 pont EZÜST
  • Tekeresvölgyi Családi Birtok – Tekeresvölgyi Rusztik 95 pont EZÜST
  • Caritas Vidékfejlesztés – Gyergyói Kézműves sajt 95 pont EZÜST
  • Alpokalja Sajt – Magyartarka Kemény Sajt 96 pont ARANY
  • Ficsor Árpád Zsolt – ParasztSajt Extra Öreg Svájcer 96 pont ARANY
  • Szarvasi Agrár Zrt – Cervinus Superiore 97 pont ARANY
  • Hegedűs Sajtműhely – Etyeki Rouge 97 pont ARANY
  • Kincses Sajtműhely – Hegyi sajt 97 pont ARANY
  • Hegedűs Sajtműhely – Etyeki Szíjács 98 pont ARANY
  • Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény Sajt 98 pont ARANY
Kapcsolódó
Taroltak a magyar sajtok a világversenyen
Nemzetközi elismerésben részesültek a hazai sajtkülönlegességek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik