Életmód

Ez lett a világ legdrágább sajtja, amiből egy falat is tízezrekbe kerül

youtube
youtube
Nem kevés pénzt fizettek egy 2,2 kilogrammos, kézzel készített sajtért.

Egy spanyol étterem a közelmúltban 30 000 eurót fizetett egy 2,2 kilogrammos, kézzel készített sajtért, ezzel új világrekordot állított fel a legdrágább sajt kategóriában- írja a oddycentral.

Minden év augusztus utolsó hetében Las Arenas de Cabrales városa ad otthont egy versenynek, ahol a legjobb Cabrales sajtdarabokat bocsájtják árverésre. Idén a spanyolországi oviedói Llagar de Colloto étterem 30 000 eurót fizetett egy darab Cabrales sajtért. A Poo de Cabrales-i Los Puertos sajtgyár által készített 2,2 kg-os sajtdarabot a zsűri tizenöt, a versenyen részt vett termelő sajtja közül a legjobbnak találta.

Tudtuk, hogy van egy jó sajtunk, de azt is tudtuk, hogy itt nagyon nehéz nyerni

– mondta Guillermo Pendás Bada, a győztes sajt készítője, amely tíz hónapig érlelődött egy 1500 méteres tengerszint feletti barlangban.

Érdekesség, hogy a Llagar de Colloto néhány éve mindenkit túllicitált a legjobb Cabrales sajtért. Ez az étterem 2018-ban 14 300 eurót fizetett a verseny győztes darabjáért, egy évvel később pedig 20 500 eurót ért a legjobb sajt. Most ismét őrült összeget költöttek egy Cabrales darabjára, ami világrekord is lett.

A Cabrales egy természetes sajt, amelyet kézzel készítenek nyers tehéntejből vagy két vagy háromféle tej – tehén-, juh- és kecsketej – keverékéből, ami több hónapig érlelődik a Picos de Europa természetes barlangjaiban. A párás körülmények kedveznek a penicillinszerű penészgombák kialakulásának, amelyek jellegzetes kékeszöld színezetet és ízt ad az ínyenc sajtnak.

Spanyolországban és külföldön egyaránt egyre népszerűbb a Cabrales sajt, tavaly 66 226 kilót adtak el csak az Európai Unióban.

Kapcsolódó
Ahol az állatokat hegyi legelőkön tartják, ott születik a világ legjobb sajtja
A sajt fundamentumát a gabonaféléket, gyógyfüvek és fűszerek adják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik