Életmód

Azért van itt erő, izom, mert mindennap tejet iszom!

Szemben az alkoholfogyasztással, Magyarország a tejfogyasztásban nem tartozik a világ élvonalába.

Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO 2001-től június elsejét jelölte ki a tej világnapjának. A tudósok egyetértenek, hogy a tej egészséges táplálék – kivéve persze az allergiások és a laktózintoleranciában, emésztési zavarban szenvedők számára. Fiatal korban és a gyerekeknél különösen nagy jelentősége van a tejfogyasztásnak a csontfejlődésükben, erőnlétük, állóképességük, izomerejük kibontakozásában.

Fotó: Pixabay

Bár az összes élelmiszer-kalcium közül a tejben lévő hasznosul szervezetünkben a legjobban és napi fél liter (vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermék) lenne az ajánlott mennyiség, mégis kevesebb, mint két deciliter (1,8) tejterméket fogyasztanak naponta a magyarok. Míg mi évente fejenként 60-70 liter tejet iszunk meg, addig a világelső finnek ennek körülbelül a dupláját.

A gyerekek közel kétharmada kalciumhiánnyal nő fel, ami egész életükre kihat. Az idős kori csontritkulás okát is sokan az alacsony tejfogyasztásban keresik.  Jót tesz a tej felnőtt- és időskorban is, rendszeres fogyasztása fokozza a szellemi és a fizikai teljesítményt és lassítja a csont lebontásának ütemét.

Tej és Nobel-díj

Évekkel ezelőtt egy brit szaklapban közölt kutatási eredmény szerint azon nemzetek büszkélkedhetnek több Nobel-díjassal, ahol magas az egy főre jutó tej-, illetve tejtermékfogyasztás.

A tej kincset érően gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, egyike legértékesebb táplálékainknak. Összetevői minden életszakaszban elősegítik a szervezet egészséges működését, a megfelelő testi és szellemi fejlődést, az immunvédelmet. Emellett a tejnek egészségmegőrző szerepe is van, fogyasztásával nagymértékben csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a vastagbél daganatok, a csontritkulás, a fogszuvasodás kialakulása. Kiemelkedően magas kalcium tartalmával a várandós nők egészségét és a magzat megfelelő fejlődését szolgálja. Minden olyan anyagot tartalmaz, ami az életben maradásához, fejlődéséhez feltétlenül szükséges.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kutatások szerint a tej speciális alkotóelemeinek köszönhetően ráadásul jobban hidratálja a szervezetet, mint egyéb más folyadékok. Így a víznél, az ásványvizeknél, teáknál, még a narancslénél is jobban hidratálja szervezetünket, ha tejet iszunk, nyár idején pedig szervezetünk hidratáltságát is szolgáljuk tejivással.

Egészségünkre!

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik