Mozaik

Decsi lovas nyerte az idei Nemzeti Vágtát

MTI/Komka Péter
MTI/Komka Péter
Újra Szilvásvárad adott otthont a nagy figyelemmel kísért rendezvénynek.

A Nemzeti Vágta három napon át tartó rendezvényei – amelyeknek idén is Szilvásvárad adott otthont – az október 6-i döntőkkel fejeződtek be.

A Nemzeti Vágtán hatvan település képviseltette magát. A megmérettetésen Erdélyből, a Vajdaságból, a Muravidékről, a Felvidékről érkezők is részt vettek, a versenyzők nem egyénileg, hanem településenként indultak.

A 18 év alattiak idén már két korosztályban indulhattak: a 10 és 13 év közöttiek a Huszárgyerek Vágtán, a 14-17 évesek pedig a Kishuszár Vágtán mérték össze tudásukat. Előbbin 16, utóbbin 24 fiatal versenyzett.

A nemzetközi résztvevők a hagyományos nemzetközi futamban is összemérték erejüket, amely így idén a Nemzetközi Lovas Díszegységek futama volt az Angol Királyi Testőrség és a Bahreini Királyság csatlakozásával.

A Nemzeti Vágta idén a 13 aradi vértanú emlékének állított emléket, aminek különös jelentőséget adott, hogy a verseny zárónapja október 6-ra, az aradi vértanúk emléknapjára, a nemzeti gyásznapra esett.

A győztesek

  • A 2024-es Nemzeti Vágtán az első alkalommal megrendezett Huszárgyerek Vágta bajnoka Rakottyai Judit és lova Little Lioness.
  • A 2024-es Kishuszár Vágta bajnoka Pestszentlőrinc versenyzője, Juharos Jadviga és lova Kassim.
  • A 2024-es Nemzeti Vágta Fogathajtó bajnoka a Hortobágyi-ménes.
  • A 2024-es Nemzeti Vágta Nemzetközi Lovas Díszegységek futamának bajnoka az Egyesült Államok versenyzője, Stephen Heeley a Brit Királyi Lovas Ezred tagja, és győztes lova Neapolitano Nimród.
  • A 2024-es Nemzeti Vágta bajnoka ka Tóbiás Zsuzsa, Decs versenyzője, és lova, az örökös bajnok Galaxy.

Kiemelt képünkön a 17. Nemzeti Vágta előfutama a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2024. október 5-én.

Kapcsolódó
Téli mesevilágba röpítenek videón a szilvásváradi lipicai lovak
Ezek az állatok a jövő bajnokait hordják a szívük alatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik