Virágzó vidékünk

Festői látvány a Szilvásvárad határában legelésző lipicai ménes

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 11. 04. 08:42

Az állami ménesgazdaság célja, hogy a lovasoktatás és -kutatás hazai központja legyen.
Korábban a témában:

Szilvásvárad 1950 óta a lipicai lótenyésztés hazai fellegvára és ikonikus jelképe, ma az állami ménesgazdaság európai összehasonlításban is előkelő helyet foglal el.

Szilvásvárad, 2018. augusztus 18.
Fogatok bemutatója az új lipicai lovasközpont megnyitóján Szilvásváradon 2018. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Komka Péter
Szilvásvárad kincse a felújított Lipicai Lovasközpont
A magyar lovassport történetének legnagyobb beruházása valósult meg.

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont fejlesztése a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében idén nyáron fejeződött be. A mintegy 6,8 milliárd forintból megvalósult beruházás középpontjában a ló és a lovaglás megszerettetése, a lovassport tömegbázisának szélesítése áll. Az országszerte 6 telephelyen mintegy 300 lovat tenyésztésben tartó, a takarmányt saját területein maga termelő ménesgazdaság alapvető célja, hogy Szilvásvárad a lovasoktatás és -kutatás hazai központja legyen.

A ménes lovai nem csupán a karámokban és a bemutatókon, hanem a határban legelészve is gyönyörűek. Ilyen pillanatot örökített meg a napokban Pintér István. A fotót ezúton is köszönjük!

Ágasvár, 2014. július 3.
Kappel Edit lovasedzõ lipicai lóval tart bemutatót Lajkó Félix és Brasnyó Antal hegedûmûvészek koncertje alatt a Muzsikál az erdõ - Mátrai Mûvészeti Napok programsorozat rendezvényén Ágasváron 2014. július 3-án.
MTI Fotó: Komka Péter
Felélénkült a vita a lipicai ló eredetéről
Két ország is a magáénak vallja, nemzeti szimbólumként tekintenek az állatra.

Kiemelt kép: A legelésző lipicai ménes Szilvásvárad határában – Fotó: Pintér István

vissza a címlapra

Kommentek

Wokha, 2018. november 20.
2018. november 10-i kép vándorló amuri vércsékrõl az északkelet-indiai Nágaföld állambeli Wokha körzetben. Évente két hónapon át tart a költözõmadár vonulása a szövetségi államban, amint a kelet-szibériai és az észak-kínai költõhelyekrõl Afrika déli területeire vonul telelni Indián át. Az amuri vércsének az elmúlt években Nágaföldön történõ hálócsapdás befogása és tömeges lemészárlása ellen kampányt kezdeményeztek a helyi lotha közösség tagjai, akik a madárvonulást turisztikai látványosságként igyekeznek népszerûsíteni a természetjárók körében.
MTI/EPA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.