Életmód

Különleges célokra használnának robotkutyákat Kínában

Bizonyos szempontból jobbak, mint élő „társaik”.

Sanghaji kutatók olyan robotkutyákat fejlesztenek, melyek vakvezetőként segíthetik a gyengénlátó embereket – közölte a Reuters.

A kínai Csiao Tong Egyetem mérnöki kutatócsoportja által készített „jószágnak” hat lába van, kamerákkal és érzékelőkkel tud eligazodni a környezetben, így például a közlekedési lámpák jelzéseit is felismeri, tehát ezáltal többet tudnak, mint a képzett vakvezető kutyák. Hanggal kommunikálnak a gazdájukkal, ehhez hangfelismerő szoftver áll rendelkezésre. A mesterséges intelligenciának köszönhetően például az útvonaltervezést is megoldja.

A nagyjából angol bulldog méretű robotnak hat lábat terveztek, hogy stabilabban tudjon mozogni. Jelenleg önkéntesekkel tesztelik.

Kínában 20 millió látássérült ember él, de csak 400 képzett vakvezető kutya teljesít szolgálatot, ugyanis itt a segítő állatok – de még maga a kisállattartás is – újdonságnak számít. Emiatt nem is nagyon engedik be az ebeket a különböző közintézményekbe, éttermekbe, munkahelyekre. A robotok megoldhatják ezt a problémát, nem kell időt szánni a kiképzésükre, illetve tömegesen is gyárthatók lesznek.

Kapcsolódó
Embert próbáló feladat és nagy boldogság a vakvezető kutya képzése
A kölyökképzés a képzőnek rengeteg mindent ad: tapasztalatot, élményeket és rengeteg örömöt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik