Mozaik

Leendő vakvezető kölyökkutyákhoz keresnek önkéntes nevelőket

Az ideiglenes gazdik a 8 hetes labradorokat 10 hónapon keresztül tanítják.

Olyan önkénteseket keres a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), akik vakvezető kutya jelölt labrador kölykök nevelésében segédkeznének – olvashatjuk a szövetség Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében.

Olyan kutyabarátok jelentkezését várják, akik vállalják, hogy egy 8 hetes kölyökkutyát magukhoz vesznek és 10 hónapon keresztül nevelik az MVGYOSZ vakvezető kutya-kiképzői szakmai útmutatása és támogatása, valamint egyéb támogatások segítségével.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A tevékenységet egy élmény gazdag és informatív nyílt nap keretében lehet megismerni az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző központban.

A  vakvezető kutyák kiképzését Magyarországon elsőként a MVGYOSZ kezdte el

Már több mint 40 éve folyamatosan végzik az oktatást. Eddig több, mint hétszáz vakvezető kutyát képeztek ki és vizsgáztattak le. A kölyöknevelési programot a 90-es évek közepén honosították meg, angliai mintára.

Az utóbbi 5 évben a Vakvezetőkutya-kiképző Központban több, mint 70 millió Ft értékben végzett infrastruktúra- és humánerőforrás fejlesztés eredményeként 2018-ban 18 kiképzett vakvezető kutyát bocsátottak sikeresen vizsgára. Az igények kielégítése akkor tud megvalósulni, ha a kiképzéshez elegendő, jól szocializált kutya áll rendelkezésre. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy kellő számú önkéntes segítse a munkát

– írták a közleményben.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Dave Hunt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik